V husté mlze bouralo u New Orleans 158 aut, nejméně sedm mrtvých

Tragédie se stala ráno na dálnici I-55 zhruba 40 kilometrů od New Orleans.

Auta bourala kvůli "supermlze", která vznikla, když se hustá mlha smísila s kouřem z požárů v bažinách, a viditelnost byla menší než na tři metry, uvedla agentura AP.

Na krátkém úseku dálnice, která je vyvýšená a vede nad mokřady a kolem jezer, se v obou směrech srazilo celkem 158 osobních a nákladních vozidel i dodávek. Některá začala hořet.

"Bylo to 'bum, bum, bum'. Nejméně 30 minut byly slyšet jen nárazy," řekla listu The Times-Picayune/The New Orleans Advocate jedna z bourajících řidiček.

[chooze:article;value:493276]

​Zahynulo nejméně sedm lidí. Záchranáři, kteří ještě v noci prohledávali vraky, předpokládají, že najdou další oběti. Do nemocnic převezli 25 zraněných, některé v kritickém stavu. Mnoho poraněných vyhledalo lékařské ošetření samo.

Postižených cestujících bylo tolik, že pro ně úřady poslaly školní autobusy. Jedno z aut prorazilo svodidla a spadlo do vody. Řidiči se jako zázrakem nic nestalo.

Když se mlha rozplynula, naskytl se apokalyptický pohled. Hromady zničených aut naskládaných na sobě, některá ohořelá. Zápach spálených trosek, hasiči a záchranáři prodírající se vraky ve snaze pomoci zraněným.

[chooze:article;value:515513]

​Guvernér John Bel Edwards podle AP požádal o modlitby "za zraněné a mrtvé" a vyzval obyvatele k darování krve, jejíž zásoby se značně ztenčily.

Frekventovaná dálnice zůstane zavřená i po odklizení trosek. Musí ji zkontrolovat experti ministerstva dopravy.

Požáry mokřadů v přírodní rezervaci sužují okolí New Orleans už několik dní. Některé školy kvůli kouři zrušily vyučování a ve východní části města jsou zdarma rozdávány ochranné masky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.