Počasí se vymkne kontrole. El Niño neopustí Evropu ani příští rok

Vliv El Niña na světové počasí bude letos nadprůměrný. Může za to i skutečnost, že jev, při kterém se pravidelně zvedají světové teploty, potrvá až do jara. Vychází to z předpovědí amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA).

Stejně tak je vysoká i šance, že půjde o velmi silný jev, který bude citelnější než v předchozích letech. I když ani zdaleka nebude letošní El Niño tím nejsilnějším, podle NOAA je šance 75 až 85 procent, že jej půjde zařadit mezi nadprůměrné události.

[chooze:article;value:526150]

El Niño bude mít největší vliv na oblasti okolo Tichého oceánu, zejména Indonésii, Indočínu a Japonsko, nevyhne se ale ani jihu Spojených států. Tam ovlivní a pravděpodobně i prodlouží sezonu hurikánů, které bičují jak jižní pobřeží USA, tak přímořské části Mexika.

Dopady pocítí i Evropa, ale nebudou tak intenzivní, domnívají se někteří experti. Zejména prý proto, že je El Niño od starého kontinentu příliš daleko. Může však ovlivnit světové teploty. El Niño totiž dokáže vychýlit průměrnou světovou teplotu až o dva stupně. Tím by se dotklo i teplot v Evropě a znamenalo by mírně teplejší počasí.

[chooze:article;value:525989]

Více se meteorologové obávají rozpadu polárního víru, který by znamenal příval arktických vichrů do Evropy. S nimi by přišla ze severního pólu i krutá zima.

"Tuhá zima by nastala tam, kam zasahuje rameno chladného vzduchu. Toto rameno se s největší pravděpodobností vysune do oblasti bez horských překážek," upozornil armádní meteorolog L. B., který si přál kvůli své práci zůstat v utajení, redakce však jeho plné jméno zná. Jeho rozbor vlivu meteorologických jevů na zimu v Česku jsme rozebrali v tomto článku.

Do Česka dorazilo chladné počasí. Dokonce už i nasněžilo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.