Důkazy o nesnesitelném teroru. Izrael ukázal záběry z vraždění Hamásu

Na pondělní dopoledne svolala prostřednictvím svých webových stránek vybrané novináře izraelská vláda k utajovanému promítání záběrů ze zvěrstev Hamásu ze 7. října. Útokům teroristů na izraelském území podlehlo v dalších dnech více než 1 400 lidí. Americký prezident Joe Biden tento útok během své návštěvy Izraele srovnal s tím, co pro Ameriku bylo 11. září. Tamní úřady chtějí o brutálních masakrech zveřejnit co nejvíc informací, aby podle vlastního vyjádření předcházely jejich zpochybňování. 

"Jsme v přímém přenosu svědky podobného fenoménu, jako je zpochybňování holokaustu. Nevěřím tomu, že k tomu jako země musíme přistoupit, ale svědectví o brutalitě musíme ukázat. Zvěrstva na našem lidu si mnoho teroristů zaznamenalo, aby je mohli oslavovat," napsal k neobvyklé události mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy. 

Video, které novináři v pondělí zhlédli, mělo 45 minut. Úřady ho daly dohromady ze záběrů, které teroristé natočili na kamerách umístěných na těle během vraždění, a zahrnuly i videa z mobilních telefonů od svědků, kteří stihli část útoků zachytit na mobilní telefony. Na místě bylo zhruba sto novinářů z celého světa, kteří postupně přinášejí z projekce svědectví. Následující popis není vhodný pro slabší povahy. 

[chooze:article;value:525592]

Na sociální síti X bezprostředně po zhlédnutí nesestříhaných záběrů shrnul jejich brutální obsah také izraelský novinář Jotam Confino přispívající pro televizi BBC. To, co viděl, sepsal v očíslovaných bodech:

"1: Teroristé z Hamásu křičí 'Alláhu akbar', když se snaží zběsile setnout hlavu mrtvému muži, který bezvládně leží na zemi. 

2: Otec a jeho dva synové, kterým může být tak sedm a devět let, jenom ve spodním prádle o život zběsile běží do něčeho, co vypadá jako vchod do krytu. Terorista z Hamásu k otevřeným dveřím hodí ruční granát, který zabije otce a těžce zraní obě děti, které se belhají zpět do domu. Zoufale volají svého otce a naříkají, že umřou. Mezitím si terorista v klidu otevře v domě lednici a za jejich křiku pije z lahve vodu. 

3: Teroristé z Hamásu přichází do místnosti, kde se malá dívka ukrývá pod stolem. Po krátkém vzájemném hovoru ji chladnokrevně zastřelí, když se před nimi snaží schovat. Těžko říct, kolik jí tak mohlo být, ale asi tak devět. 

[chooze:article;value:525672]

4: Teroristé z Hamásu podpalují domy v kibucu. 

5: Na zemi leží izraelský voják, kterému teroristé uřízli hlavu. 

6: Fotografie dětí, které vojáci upálili, a není možné rozeznat jejich podobu. 

7: Desítky mrtvol, které leží na silnici, když mezi nimi prochází teroristé z Hamásu. Zastřelili je, zatímco seděli v autech. 

8: Terorista z Hamásu, který volá svým rodičům a říká do telefonu: 'Zabil jsem deset Židů svýma vlastníma rukama. Teď ti volám z telefonu mrtvé židovky.' Z mobilu je slyšet hlas, který odpovídá: 'Bůh ti žehnej.'" 

[chooze:article;value:526738]

Izrael chce ukázat důkazy o teroru veřejnosti 

Podle přítomných novinářů bylo cílem promítání přesvědčit světovou veřejnost o brutalitě teroristů a vysvětlit reakci izraelské vlády. ​Už dříve izraelské úřady zveřejnily drastické fotografie zavražděných dětí, které při setkání ukázal premiér Benjamin Netanjahu americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten jen těžce nacházel slova.  

"Domnívám se, že to je pokus Izraele dostat na svoji stranu veřejné mínění, a to nejen ve vlastní zemi, ale po celém světě. Od masakrů už uběhly dva týdny a Izrael reagoval intenzivním bombardováním, po němž jsme mohli vidět stovky mrtvých nevinných obyvatel Palestiny a slyšíme jejich svědectví. Izrael nechce, abychom zapomněli na to, jak moc krutě od 7. října jejich země musela také trpět. Jako novináři jsme to teď mohli na absolutně děsivých záběrech vidět," řekl reportér televizní stanice France 24, který na místě video sledoval. 

Biden v projevu z Oválné pracovny vyzval USA k podpoře Izraele a Ukrajiny: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.