Drábová v květnu ohlásila odchod do důchodu. Teď je vše jinak

Jaderná expertka Dana Drábová se znovu stane předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Podle informací deníku Aktuálně svou pozici obhájila ve výběrovém řízení. Ve středu by pak měla být do funkce jmenována kabinetem Petra Fialy.

Do výběrového řízení se měla Drábová přihlásit jako jediná. Po posouzení žádosti ji pozvali na pohovor, který vedla čtyřčlenná komise. V jejím čele byl údajně šéf oddělení řízení ve věcech státní služby resortu ministerstva vnitra Michal Richtr.

Ve Státním úřadu pro jadernou bezpečnost začala poprvé působit v roce 1995, kdy rok řídila odbor havarijní připravenosti. Od roku 1999 je předsedkyní úřadu. V současnosti je tak nejdéle sloužícím státním úředníkem v nejvyšší pozici v zemi. Pokud ji vláda jmenuje, bude moct ve funkci setrvat dalších pět let.

[chooze:article;value:504699]

​Drábová vystudovala Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na ČVUT v Praze. Doktorát z jaderného inženýrství získala v roce 2002. Kromě jaderné bezpečnosti se ale věnuje i politice. Od roku 1998 je zastupitelkou města Pyšely, kde kandidovala za hnutí STAN.

V roce 2016 se o Drábové mluvilo také ve spojitosti s prezidentskou kandidaturou. Tehdy se měla postavit proti Miloši Zemanovi. Právě v této době se jí poprvé začalo přezdívat "jaderná baba". Nakonec ale nekandidovala.

Zhroutil se mi jaderný svět, řekla Drábová. Vysvětluje nebezpečí zásahu jaderné elektrárny (03/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.