Vědci zkoumali krev lidí, kteří se dožili 100 let. Všichni měli něco společného

Vědci ze Švédska se rozhodli odhalit klíč k dlouhověkosti. Pětatřicet let proto zkoumali 44 tisíc dobrovolníků a na základě postupně odebíraných vzorků krve došli k překvapivým závěrům. Studie ukázala, že dobrovolníci, kteří se dožili 100 a více let, mají něco společného.

Vědci porovnali vzorky krve lidí, kteří se dožili 100 let, a těch, kteří naopak ne. Ti dlouhověcí měli společných hned několik faktorů. Vzorky krve ukázaly nižší hladiny glykémie, kreatinu a kyseliny močové.

Podle doktorky Mireille Serlieové, jež se na studii podílela a okomentovala ji pro deník Medical News Today, závisí hladina kreatinu zejména na životním stylu. Ovlivnit ji může ale i funkce ledvin či svalová hmota. S funkcemi ledvin může souviset také hladina glykémie.

[chooze:article;value:512020]

​Nižší hladina kyseliny močové také naznačuje, že lidé, kteří se dožili 100 a více let, během života zřejmě neměli problémy s ledvinami. Naopak lidé, kteří měli hodnoty vyšší, měli obvykle i nedostatek železa a vysokého věku se tak spíše nedožívali.

Vědci ale upozorňují, že pravidlo neplatilo pro všechny dobrovolníky. Ne každý, kdo se 100 let dožil, měl ideální hodnoty. Údajně ale nešlo o velké odchylky. Experti tak předpokládají, že velkou roli v dlouhověkosti hraje právě životní styl. Velkou zásluhu ale prý může mít i genetika.

Celosvětový počet lidí, kteří se dožili 100. narozenin, roste. Setrvale se zvyšuje už od roku 1950 a odborníci předpokládají, že do roku 2050 vzroste až na trojnásobek. Portál Statista Research dokonce upozorňuje, že v roce 2100 bude takových lidí více než 20 milionů. 

Vědci odhalili pravidla dlouhověkosti, některé tipy vás určitě překvapí (05/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.