Ochucený nahřívaný tabák definitivně končí. V těchto zemích ale zůstává

Charakteristické příchutě alternativ ke klasickým cigaretám musí od pondělí 23. října zmizet ze všech regálů. V Česku ani v blízkém zahraničí je už nekoupíte. Nařizuje to směrnice Evropské komise, která vstoupila v platnost loni v listopadu. Je to další krok, který navazuje například na zákaz prodeje obyčejných cigaret s mentolovou příchutí. 

Nahřívaný tabák si v tuzemsku dopřává asi 600 tisíc lidí. Ti se teď musí spokojit pouze s běžnou tabákovou chutí. Podle zdravotníků je důvodem omezení užívání ochucených tabáků velké zdravotní riziko. Příchutě totiž obsahují velké množství chemických látek, které jsou pro lidské tělo škodlivé.

[chooze:article;value:524462]

"Ačkoliv veřejnost pravidelně slýchá a kuřáci se dočtou na obalech, že kouření zabíjí, způsobuje rakovinu i další závažná onemocnění, někteří lidé jako by odmítali tato fakta vnímat," říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. "I podle Světové zdravotnické organizace je tabáková epidemie jednou z největších hrozeb pro veřejné zdraví. Tabák každoročně zabije více než osm milionů lidí," dodává.

Dalším argumentem pro zákaz bylo to, že sladké ochucené příchutě lákají mladé lidi ke kouření.

Tento krok však negativně ovlivní státní kasu. Na tyto výrobky se totiž vztahuje DPH, a navíc vysoká spotřební daň. Jistě to bude mít významný dopad na celý tabákový trh. Na druhou stranu tento zákaz může zachránit i lidské životy. Představuje totiž snahu o ochranu veřejného zdraví a prevenci nemocí, které jsou kouřením zapříčiněné.

[chooze:article;value:523816]

Ani vyjet za hranice pro nákup ochucených příchutí vám moc nepomůže. Zákaz prodeje totiž platí ve všech 27 členských zemí EU. Koupit je tak můžete nejblíže ve Velké Británii, Srbsku nebo na Ukrajině, kde ale zuří válka.

Na takzvané e-liquidy či elektronické cigarety se však zákaz prozatím nevztahuje. Společnosti poskytující právě ochucené příchutě, kterých se zákaz týká, už vymýšlejí jiné produkty či kolekce, aby své zákazníky přesto uspokojily.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.