V Číně natočili Putinův tajemný kufřík. Vyslal jím Západu hrozivý vzkaz

Záběry ukazující tajemné zavazadlo Vladimira Putina, které nese člen jeho ochranky při návštěvě Číny, agentura Reuters označuje za vzácné. Má se jednat o prezidentův jaderný kufřík, kterým může na dálku zahájit nukleární válku. Existence tohoto kufříku, kterému se přezdívá Čeget, není žádnou novinkou – ruský prezident ho má neustále u sebe. Jak ale připomíná Reuters, jen zřídkakdy se objeví jeho záběry. 

To, že byl ukázaný zrovna při Putinově návštěvě Číny, není náhoda. Video na sociálních sítích zveřejnila samotná ruská agentura RIA. "Existují taková zavazadla, bez kterých se neobejde ani jeden Putinův výlet," uvedla k záznamu. 

Kufřík na tomto videu není ukázaný jen tak ledabyle. Kameraman se na něj vyloženě zaměřil, a v jednu chvíli ho dokonce přiblížil, aby bylo jasné, na co se má divák soustředit. Vzkaz, který tím Rusko vyslalo světu, je poměrně jednoznačný. Vždy, když se objeví záběry Putinova nechvalně známého kufříku, hovoří se o tiché výhrůžce určené Západu. 

​Ačkoliv Čeget probouzí různé představy, tlačítko na odpálení jaderného arzenálu se v něm nenachází. Jedná se o zabezpečený komunikační nástroj, kterým Putin může dát svým nejvyšším armádním důstojníkům signál, že jde do tuhého. Další jaderné kufříky u sebe mají ministr obrany Sergej Šojgu a možná i šéf ruské armády Valerij Gerasimov. 

[chooze:article;value:526366]

​To, že má Putin tento kufřík pořád u sebe, potvrdil už před dvěma lety jeho mluvčí Dmitrij Peskov. "Všechny potřebné komunikační nástroje, včetně těch strategických, jsou vždy u prezidenta, ať už je kdekoliv v Rusku, nebo v jakékoliv jiné zemi na světě," citovala jej tehdy tisková agentura TASS. Dodal, že totéž se týká ministra obrany. 

Tzv. jaderný kufřík není pouze ruskou doménou. Obdobné zařízení, kterému se přezdívá 'jaderný fotbal', má i americký prezident. I on tak může na dálku poslat bezpečnostním špičkám signál k odpálení jaderných raket.

Více k Putinově návštěvě Číny v uplynulých dnech se dozvíte v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.