Putin není jenom jeden. Analýza definitivně potvrdila, že používá dvojníky

Mezi světovými diktátory není ničím neobvyklým, že používají dvojníky. Předmětem spekulací je v tomto ohledu i ruský prezident Vladimir Putin. I u něj se už média několik let snaží zjistit, jestli zaměstnává dubléry, kteří jej mají ochránit před atentátem.

Ve prospěch teorií o dvojnících měla svědčit například Putinova veřejná vystoupení. Debaty se rozproudily například ohledně Putinovy návštěvy Ruskem okupovaného Mariupolu, kde navštívil obyvatele rekonstruovaných bytů.

Tato návštěva přitom ostře kontrastovala se zprávami zevnitř Kremlu, které vynesl ven například Putinův bývalý bodyguard Gleb Karakulov. V rozhovorech, které po svém zběhnutí ze služeb Putina podal, popisuje Karakulov ruského prezidenta jako paranoidního a uzavřeného muže, který se straní lidí, psal tehdy portál Rádio Svobodná Evropa.

[chooze:article;value:526563]

Japonská televize TBS se proto rozhodla tuto otázku jednou provždy vyřešit. K zodpovězení otázky Putinových dvojníků využila speciální software, který je určený k rozeznávání obličejů. Ten měl rozhodnout, jestli je na fotografiích Putin, nebo někdo jiný.

Ke zhodnocení si vybrali oficiální fotografie zveřejněné Kremlem, dále záběry z okupovaného Mariupolu, z letošních oslav Dne vítězství a z loňského prosince, kdy ruský prezident navštívil opravený Kerčský most, který poškodila ukrajinská raketa. Výsledky byly překvapující.

Podle závěrů softwaru panovala mezi oficiálním portrétem a Putinem u Kerčského mostu shoda pouhých 53 procent. Ještě nižší podobu počítač vykázal u záběrů z Mariupolu, kde si je Putin podobný jen na 40 procent. Naproti tomu na oslavách Dne vítězství měl být přímo Putin osobně.

Výsledek překvapil i Japonce, kteří experiment provedli. "Už při Putinově návštěvě Mariupolu mi přišlo zajímavé, kolik lidí bylo přesvědčeno, že to není on. A nyní máme vědecký důkaz," řekl podle portálu Metro tajemník japonského Národního institutu pro studium obrany Šindži Hjódó.

[chooze:article;value:519075]

Odborníci analyzovali také Putinův hlas a přízvuk. I zde našli výrazné rozdíly mezi jednotlivými Putiny. Na Euroasijském ekonomickém fóru, které se konalo letos v květnu, měl podle hlasové analýzy vystoupit dvojník.

Putin, který na fóru hovořil, měl totiž odlišnou výslovnost. "Ve slově 'spasiba', tedy děkuji, vyslovoval hlásku 'S' odlišně. Je zde také zřetelný rozdíl v délce mezer mezi slabikami," řekl odborník na hlasový projev Mucutoši Muraoka.

Takové detaily nejsou podle expertů časté. "Jsou tam samozřejmě rozdíly v podmínkách, v nichž byl projev nahráván, ale přesto je velmi neobvyklé, abychom viděli takto zřetelné rozdíly," dodal Muraoka.

Křečovité pohyby a pomalá mluva. Informace o Putinově zdraví nejsou jisté:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.