NÁVOD: Falešní bankéři jsou na vzestupu. Jak zjistíte, že mluvíte s podvodníkem

Mezi aktuálně nejčastější podvody cílící na klienty bank jsou vishing a pishing. Vishing označuje napodobení telefonního čísla. Podvodník, který volá, se vydává za pracovníka banky, pojišťovny, nebo i policie. Obyčejně se snaží volanému namluvit, že jeho peníze jsou v ohrožení. Nejčastěji pak chtějí, aby volaný co nejdříve vybral peníze ze svého účtu a vložil je do bitcoinmatu. Pokud si nejste jistí, jestli se nejedná o podvodníka, raději zavěste a zavolejte na oficiální číslo vaší banky.

Pishing jsou naopak SMS zprávy, které se tváří, že pochází od banky či od jiné instituce. Obsahují odkaz na falešné stránky například s přihlášením do internetového bankovnictví. Tyto cílí především na získání přihlašovacích informací. Banky nikdy odkaz pro přihlášení neposílají ani SMS, ani e-mailem.

​S falešnými stránkami k internetovému bankovnictví se můžete setkat i při prohlížení internetu, mohou na vás vyskočit třeba při hledání některých hesel. Podle České bankovní asociace bylo jen za první pololetí letošního roku v Česku 30 tisíc kyberútoků.

Redakce TN.cz zjišťovala, jak jsou na tom české banky se zabezpečením. S asi největší novinkou, jak se lidé mohou bránit vishingovým podvodníkům, přišla Komerční banka.

[chooze:article;value:524413]

Ověřte si pracovníka banky

Standardně si Komerční banka při volání s klientem ověřuje jeho identitu přes mobilní aplikaci KB klíč. Nově to jde i naopak, tedy že si klient může přes tuto aplikaci ověřit, že skutečně mluví s pracovníkem banky.

"Legitimní zaměstnanec může klientovi v našem systému zaslat do KB klíče notifikaci, která obsahuje jméno dotyčného zaměstnance a komunikační kód, který v danou chvíli znají jen klient a zaměstnanec, který notifikaci odesílá. Ověření funguje oboustranně, klient od zaměstnance uslyší komunikační kód, čímž si ověří, že se jedná opravdu o našeho zaměstnance, a zároveň klient může v KB klíči potvrzením notifikace ověřit, že notifikaci do KB klíče obdržel. Klient má možnost si daného zaměstnance ověřit v jakémkoliv legitimním hovoru z banky, využívá-li aplikaci KB klíč," vysvětlil supervizor prevence platebních podvodů Komerční banky Marek Macháček.

[chooze:article;value:521633]

Na ochranu utrácí banky balík

Některé podvody odhalí banky samy, jiné jí nahlásí klienti. "V Trinity Bank evidujeme sílící tlak ze strany podvodníků vůči našim klientům a rostoucí počty pokusů. Specializované oddělení zaznamenává jednotlivé pokusy o podvod, které nám hlásí sami klienti, a také ty, které odhalíme prostřednictvím moderního detekčního nástroje, který jsme v nedávné době nasadili. Díky nástroji máme stále vyšší schopnost detekovat podezřelé a podvodné jednání," uvedl ředitel marketingu banky Milan Šmíd.

Například ČSOB nalije ročně do bezpečnostních a ochranných mechanismů na ochranu banky i klientů stovky milionů korun. Ale i ostatní banky se snaží podvodníkům předcházet. Nejčastějším postupem je příprava informačních kampaní i ve spolupráci s bankovní asociací a policií, zasílání informací a varovných zpráv e-mailem či přes aplikaci nebo do internetového bankovnictví.

Příprava, jak se vypořádat s podvodníky, se ale netýká jen klientů. "Nad rámec výše uvedeného zvyšujeme povědomí o podvodném jednání samozřejmě i u našich zaměstnanců," řekl mluvčí UniCredit bank Petr Plocek.

Policie radí, jak nesednout falešným bankéřům na lep

1. V žádném případě nesdělujte k vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty nebo přístupové údaje k on-line bankovnictví
2. Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní/autorizační kód, který vám přišel formou SMS zprávy
3. Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače
4. Sledujte a pečlivě čtěte informace od vaší banky v internetovém bankovnictví
5. Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje
6. Aktualizovat software, antivirový program, firewall
7. Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
zdroj: Policie ČR/TN.cz

Drahota žene Čechy do pojistných podvodů. Podívejte se na srpnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.