Lidovci řešili program. Řekli, jak vidí daně u tichého vína či manželství pro všechny

"Milujte se a množte se," prohlásil poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). S láskou ke všem generacím – v tom duchu se nesla konference vládní strany KDU-ČSL, která v sobotu nadhodila mnoho témat a jedním z nich byla i budoucnost péče o děti.

"Zajistíme 70 tisíc míst pro děti v předškolním věku, a ta péče musí být rozmanitá," chce prosadit lidovecká poslankyně Marie Jílková. "Chceme, aby tady opravdu byly daňové prázdniny pro rodiny, protože mít tři a více dětí už je opravdu finančně náročné," řekl předseda lidovců Marian Jurečka. Došlo ale i na témata, za která jsou v poslední době lidovci poměrně kritizovaní.

Zdanění tichého vína

Lidovecká strana v konsolidačním balíčku uhájila pro vinaře výjimku, a to nulovou daň na tichá vína. Jestli ale daň nakonec bude platit, neví ani sám ministr zemědělství.

"My jsme splnili slib, který jsme dali, že k tomu vytvoříme pracovní skupinu. Ta debata je zcela otevřena, transparentní bude pokračovat někdy v druhé polovině listopadu," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:526111]

Manželství pro všechny

Další kontroverzní téma diskutované na půdě lidovců. Název manželství pro stejnopohlavní páry je pro ně nepřijatelný. "Manželství je z mého pohledu vyhrazeno pro svazek muže a ženy," prohlásil Phillip.

"Jsme jako lidovci navrhli změnu celé řady zákonů, abychom registrovaným partnerům vyřešili jejich ostatní práva, které dneska nejsou stejná," zmínil Jurečka.

Valorizace výživného

V návaznosti na inflaci by se také nově podle návrhu lidovců, mohly navyšovat alimenty, a to bez žádosti u soudu. "Já myslím, že by tady měl být jasný transparentní mechanismus, který říká s ohledem na růst cen, tak jak zvyšujeme třeba životní a existenční minima a podobně, aby tady bylo zvyšování a valorizace i výživného," navrhl Jurečka. Ve druhé části návrhu také chce lepší pravidla pro určování výše výživného.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.