Rusové mohou přijít o privilegia, Čína se nečekaně sbližuje s další zemí

Čínský prezident se ve čtvrtek setkal s egyptským premiérem Mustafou Madbúlím. Ten přijel do Číny na oficiální návštěvu a zúčastnil se summitu k takzvané nové Hedvábné stezce. Tam proběhly hovory o sbližování obou zemí. Peking je dle slov prezidenta Si Ťin-pchinga ochotný spolupracovat s Káhirou na "společné ochraně mezinárodní spravedlivosti a na společných zájmech rozvojových zemí".

Svět podle čínského prezidenta zažívá rychlé změny, jaké už století nezažil. "Čína je ochotná posílit spolupráci s Egyptem a vnést do regionu a světa více jistoty a stability," cituje prezidenta čínská státní televize CCTV.

​K současné situaci mezi Palestinou a Izraelem Si Ťin-pching řekl, že nejvyšší prioritou je zastavit válku co nejdříve. Podle něj je důležité zabránit tomu, aby se konflikt nerozšířil. Čínský prezident také poznamenal, že oceňuje důležitou roli, kterou Egypt hraje při deeskalaci situace.

[chooze:article;value:526103]

Podle něj cesta z konfliktu spočívá v realizaci "řešení dvou států" a zřízení nezávislého státu Palestina. Čína je prý ochotna zlepšit koordinaci s Egyptem, aby usnadnila komplexní, spravedlivé a trvalé řešení. Egyptský premiér pak uvedl, že se těší na významnější roli Číny při řešení současné krize.

Také ruský prezident Vladimir Putin se sešel s čínským prezidentem. Ve středu jej označil za "drahého přítele", informoval deník The Moscow Times. Za Si Ťin-pchingem se vydal mimo jiné kvůli dodávkám ruského plynu a výstavbě plynovodu Síla Sibiře 2. Čínský prezident k tomu ale souhlas nedal, a Putin tak odjel s nepořízenou. 

Sbližování Číny s Egyptem přitom může Rusko vnímat jako velkou ránu. Moskva totiž na spojenectví s Pekingem vsadila po útoku na Ukrajinu všechny karty.

Putin navštívil Čínu. Zúčastnil se také mezinárodního summitu v Pekingu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.