Padly pokuty za otravu v restauraci. Takovou jsme ještě neudělili, říká hygiena

"Vůbec jsem se nemohla hýbat, měla jsem křeče," popsala salmonelu jedna z návštěvnic restaurace v Hradci Králové. Jeden den jedla arašídovou omáčku a druhý den ji vezla sanitka do nemocnice, kde strávila týden v horečkách.

A podobné problémy mělo dalších sto třicet strávníků. "V tomhle duchu to bylo tři dny, šílený bolesti střev," stěžoval si Marek Bezouška, který také onemocněl.

Tento kmen salmonely se v Česku ještě předtím nikdy neobjevil. Pochází z východní Asie a česká salmonela je proti němu jen lehký průjem. "Průběh té infekce je explozivní. Příznaky nastupují ve srovnání s naší salmonelou daleko rychleji," uvedl přednosta kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové Petr Prášil.

[chooze:article;value:524029]

Případ hned vyšetřovala policie. "Jelikož nebylo prokázáno zavinění konkrétní osobou, nemohlo být trestní stíhání zahájeno," řekla mluvčí královéhradecké policie Eliška Pospíšilová Majerová.

Úřady sice nevědí, kvůli komu a jak se nákaza dostala do jídla, zato hygienici jsou přesvědčení, že za špatné zažívání strávníků může vedoucí. "Provozovateli restaurace jsme udělili pokutu ve výši 250 tisíc korun," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Proti rozhodnutí se neodvolal. "Jedná se o jednu z nejvyšších pokut, kterou jsme kdy udělili provozovateli nějakého potravinářského podniku," dodala Krejčí.

Dveře restaurace jsou zamčené, její provozovatelé podnik od incidentu neotevřeli. Kdyby chtěl majitel restauraci znovu otevřít, musel by provést kompletní sanitaci a vše hygienikům doložit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.