Biden v projevu z Oválné pracovny vyzval USA k podpoře Izraele a Ukrajiny

"Americké vůdcovství je to, co drží svět pohromadě," řekl prezident Biden v teprve druhém projevu k národu během svého prezidentství zpoza historického Resolute Desk. Projev přenášela televize v hlavním vysílacím čase. Osmdesátiletý Biden prohlásil, že v pátek předloží Kongresu "naléhavou" žádost o finanční prostředky na pomoc Ukrajině a Izraeli s tím, že jde o investici do budoucnosti Spojených států na světové scéně v příštích desetiletích.

Jeho patnáctiminutový projev byl výzvou Američanům, aby překonali hluboké politické rozpory a sjednotili se v podpoře dvou konfliktů, které podle něj představují pro USA kritickou hrozbu, přestože je od nich dělí celý oceán, komentuje jeho řeč agentura AFP.

[chooze:article;value:526132]

Hamás a ruský prezident Vladimir Putin podle něj představují různé hrozby, ale mají jedno společné: oba chtějí zcela zničit sousední demokracii, řekl Biden. "Nemůžeme a nenecháme zvítězit teroristy, jako je Hamás, a tyrany, jako je Putin. Odmítám to dopustit."

Během projevu rovněž vyzval k ukončení prudkého nárůstu antisemitismu i protimuslimských předsudků ve Spojených státech, přičemž zmínil zabití šestiletého palestinsko-amerického chlapce při údajném zločinu z nenávisti souvisejícím s konfliktem mezi Izraelem a Hamásem. "Všem, kteří trpí, chci, aby věděli, že vás vidím," řekl. "Všichni jste Američané."

Uvedl, že Bílý dům připravuje žádost Kongresu o balík finanční pomoci ve výši více než 100 miliard dolarů. Podle deníku New York Times balíček zahrnuje 60 miliard dolarů na zbraně pro Ukrajinu a 14 miliard dolarů pro Izrael. Dalších 7 miliard dolarů poputuje na bezpečnostní pomoc pro Tchaj-wan a indo-pacifickou oblast, která má čelit hrozbám ze strany Číny. Do bezpečnosti na jižní hranici USA s Mexikemchce investovat 14 miliard a 10 miliard dolarů zamíří na humanitární pomoc pro konfliktní oblasti, uvedl deník.

Biden uvedl, že tyto peníze jsou "chytrou investicí, která se vyplatí americké bezpečnosti po celé generace".  Podle CNN v projevu rovněž slíbil, že dostane americká rukojmí domů. "Jak jsem řekl rodinám Američanů, kteří jsou drženi v zajetí Hamásu, sledujeme všechny způsoby, jak přivést jejich milované domů. Pro mě jako prezidenta neexistuje vyšší priorita než bezpečnost Američanů držených jako rukojmí," řekl Biden.

Projevy ze slavnostního prostředí Oválné pracovny si američtí prezidenti tradičně vyhrazují pro okamžiky klíčového národního významu. Poslední předchozí Bidenův projev odtud zazněl v červnu, kdy přivítal dohodu s Kongresem, která odvrátila katastrofickou platební neschopnost USA.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.