Všechno je jinak. Do Česka se vrací vysoké teploty a udeřit má i vichřice

Už čtvrteční teploty porostou, zároveň ale budeme vytahovat deštníky a pláštěnky, a to zejména na východě území. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zejména v severní a severozápadní části území déšť. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 7 °C. Denní teploty na severu území do 8 °C, na jihu až 14 °C.

​V pátek bude oblačno až zataženo, ojediněle mrholení. Během dne místy až polojasno. Ranní teploty 6 až 10 °C, na jihu až 12 °C. Denní teploty na severozápadě území do 10 °C na jihovýchodě až 24 °C. Pozor! Na východě území hrozí vichřice. Foukat bude jižní vítr s nárazy kolem 80 km/h, na vrcholcích hor kolem 110 km/h. Vítr může způsobit škody.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ranní teploty 9 až 13 °C, na Moravě a ve Slezsku 13 až 18 °C. Denní teploty na severozápadě území do 15 °C na jihovýchodě až 24 °C. Na východě území bude zpočátku dne ještě větrno, nárazy větru budou dosahovat rychlosti kolem 65 km/h.

[chooze:article;value:525989]

V neděli bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Odpoledne ustávání srážek a protrhávání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty 9 až 13 °C. Denní teploty 13 až 18 °C. A nejvyšší odpolední teploty nejčastěji mezi 13 až 18 °C nás budou provázet celý příští pracovní týden.

Barva listů podle počasí

Prvním impulzem pro zbarvení listů je zkracující se délka slunečního svitu a druhým samozřejmě počasí. Pokud nejnižší noční teploty neklesají pod bod mrazu a převládá slunečné počasí, potom je v listech dostatek antokyanů a listí se zbarví do červené.

Po nočních mrazech převládají v listech barviva zvaná karotenoidy a listy jsou žluté nebo oranžové. Platí, že čím méně je vody v půdě, tím dříve se začne listí barvit a opadávat. Pokud naopak panuje teplotně nadprůměrné podzimní počasí, může listí na stromech vydržet až do poloviny listopadu.

Minulou neděli v Česku napadl první sníh:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.