ON-LINE: Izrael hodlá vyhodit tunely pod Gazou do povětří a zmenšit její území

[chooze:gallery;value:33490]

​Egypt souhlasí s propuštěním prvních 20 kamionů s humanitární pomocí OSN do Gazy přes hraniční přechod Rafah, oznámil americký prezident Joe Biden po návratu z Izraele. Telefonicky se na tom dohodl s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím.

Proti není ani židovský stát, který dodání pomoci ze svého území zakázal do chvíle, než Hamás propustí dvě stovky zadržovaných rukojmích. Pokud se pomoci zmocní Hamás, další nepřijede, upozornil podle CNN Biden. Pro průjezd kamionů je nutné opravit rozbombardovanou silnici u přechodu, což zřejmě potrvá celý čtvrtek. Podle OSN by však Gaza potřebovala sto kamionů pomoci denně. V zablokovaném pásmu dochází všechno včetně vody.

[chooze:article;value:526269]

​Masivní a bezprecedentní americká vojenská pomoc nám pomůže vyhrát válku, uvedl po odjezdu prezidenta Bidena izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle zdroje agentury Reuters chce Biden v pátek požádat Kongres o uvolnění deseti miliard dolarů (téměř 234 miliard Kč) na výzbroj pro Izrael.

I v noci na čtvrtek pokračovalo mohutné bombardování Gazy, a to nejen na severu, ale i na jihu, kam se uchylují po výzvě Izraele uprchlíci. Ještě přitom nevyprchaly emoce po úterním zásahu nemocnice v Gaza City, ze kterého se navzájem obviňují obě strany. Prezident Biden se jednoznačně přiklonil k izraelské verzi o selhání rakety Palestinského islámského džihádu vypálenou v salvě směrem k Izraeli.

V arabských zemích však mají jasno a pokračují masové demonstrace poblíž americké ambasády v Libanonu a před izraelskými velvyslanectvími.

Pokračuje rovněž vzájemné ostřelování izraelské armády a hnutí Hizballáh na libanonské hranici. Hizballáh hlásí za středu dva mrtvé, uvedl The Jerusalem Post.

Vyhodit tunely do povětří

Izraelská armáda hodlá zničit infrastrukturu Gazy i za cenu vysokých civilních obětí, zatlačit obyvatele k egyptské hranici a zasáhnout Hamás tím, že vyhodí do povětří stokilometrový labyrint podzemních tunelů, které ozbrojenci používají jako úkryt i základnu pro své operace, uvedla agentura Reuters. Oslovení vojenští odborníci to vidí jako velmi obtížnou akci, na kterou je Hamás připraven. "Je to podzemní město plné tunelů, proti kterým tunely Vietkongu vypadají jako dětská hra," řekl jeden z nich s odkazem na komunistické partyzánské oddíly, které vzdorovaly americkým jednotkám ve Vietnamu.

Po likvidaci Hamásu Izrael plánuje zmenšit území Pásma Gazy. Za hranicemi uvnitř Gazy má vzniknout nárazníková zóna, která by měla zajistit větší bezpečí na pomezí Gazy a Izraele, aby se nemohl opakovat útok na města a osady ze 7. října, prohlásil to podle deníku The Times of Israel ministr zahraničí Eli Cohen.

O středečním dění v Izraeli si můžete na TN.cz přečíst zde.

Aktuální situaci můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:e8b26964-a061-4296-8c0d-435ca25084ae]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.