Konečně: Začne soud s podezřelým z únosu a vraždy Maddie McCannové

Už brzy by měl u vrchního soudu v německém Braunschweigu začít dlouho očekávaný proces s Christianem Bruecknerem. Španělskému deníku Olive Press se podařilo od německých zdrojů získat informaci, že začátek soudního řízení je naplánovaný na únor. 

Jméno Christiana Bruecknera se do povědomí prakticky celého světa dostalo v roce 2020 – v tomto roce jej němečtí kriminalisté začali vyšetřovat kvůli podezření, že v roce 2007 v portugalském letovisku Praia da Luz unesl téměř čtyřletou Madeleine McCannovou. Její případ ale není jediný, se kterým je spojený. 

[chooze:article;value:523778]

​V současnosti si odpykává sedmiletý trest za znásilnění seniorky v Portugalsku v roce 2005. Zároveň je ale obviněný z pěti dalších trestných činů (bez případu Maddie), které zahrnují tři znásilnění a dva sexuální útoky na děti. Právě kvůli těmto případům v únoru zamíří k soudu. Vzhledem k jejich závažnosti by při prokázání viny mohl zůstat za mřížemi až do konce svého života. 

Soudní řízení v případu Maddie McCannové by mělo podle vyšetřovatelů následovat hned poté. "Je to (konečně) dobrá zpráva, nyní pracujeme na přesných datech," nechal se slyšet jeden z nich. 

Dlouhý rejstřík trestů

"Jsem ráda, že se ten den blíží," vyjádřila se jedna z jeho údajných obětí Hazel Behanová. Tu měl Brueckner znásilnit v roce 2004, když pobývala v Portugalsku. Tehdy jí bylo 20 let. "Můj právník mi poslal zprávu, že soud začne případ projednávat v únoru," potvrdila informaci pro Olive Press. 

[chooze:article;value:511409]

​To, že Christian Brueckner není žádný beránek, potvrzuje i fakt, že jeho rejstřík trestů čítá téměř dvacet odsouzení za násilné a sexuální činy. 

Případ zmizení britské holčičky Maddie McCannové se vyšetřuje už 16 let a důkazů je stále velmi málo. Ačkoliv kriminalisté pracují s verzí, že dívka je už dávno po smrti, její ostatky se stále nepodařilo najít. Na případu přitom pracují týmy z Německa i Portugalska.

"Vyšetřování pokračuje. Výsledky pátrací akce z Portugalska zatím nejsou k dispozici," řekl německému deníku Bild státní zástupce Christian Wolters. Portugalští kriminalisté letos v květnu prohledávali vodní nádrž, u které Christian Brueckner údajně často tábořil.

Zmizení Maddie McCannové a znásilnění Hazel Behanové jsou podle Wolterse samostatné případy. "Obě trestní řízení probíhají nezávisle na sobě a kromě podezřelého pachatele nemají téměř nic společného," objasnil. 

Více k prohledávání vodní nádrže v Portugalsku a hledání těla Maddie McCannové se dozvíte v reportáži (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.