ON-LINE: Po útoku na nemocnici to vře, Biden je na cestě do Izraele

[chooze:gallery;value:33490]

​Útok na nemocnici Al Ahlí v Gaza City na severu Pásma Gazy se odehrál jen pár hodin předtím, než americký prezident Joe Biden nastoupil do letadla a zamířil do Izraele.

V prvních hodinách po výbuchu šéf civilní obrany v Gaze uvedl, že bylo zabito 300 lidí, zatímco ministerstvo zdravotnictví odhadlo počet na 500. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ashraf Al-Qudra ve středu brzy ráno podle agentury Reuters uvedl, že byly zabily stovky lidí a záchranáři stále nacházejí oběti pod troskami.

Palestinci a arabské země obvinili z útoku Izrael. V noci na středu se konaly velké demonstrace před izraelskými ambasádami v arabských zemích a americkým velvyslanectvím v Libanonu. V libanonském Bejrútu se podle deníku The Times of Israel stovky lidí střetly s policií, házely kameny a zapálily jednu z budov. Vloupaly se také do kanceláře OSN, kde založili požár. Policie rozháněla demonstranty slzným plynem rovněž v Jordánsku, mohutné protesty jsou hlášeny z Egypta, ale také z Turecka.

[chooze:article;value:526164]

​Americký prezident Joe Biden napsal za síti X, že je “pobouřen a hluboce zarmoucen výbuchem v nemocnici Al Ahlí Arab v Gaze a strašlivými ztrátami na životech, které si vyžádal“. Pověřil svůj bezpečnostní tým, aby zjistil, co se přesně stalo. K tomu, kdo je za útok zodpovědný, se nevyjádřil.

Důkazy proti džihádistům

Izrael tvrdě popřel, že by nemocnici bombardoval. Zveřejní záběry z bezpilotního letounu, které stejně jako mnohá videa na sociálních sítích zpochybňují, že by šlo o izraelské bombardování. Další důkazy hodlá zveřejnit v příštích hodinách.

Například nahrávku hovorů mezi palestinskými bojovníky, z nichž vyplývá, že na nemocnici kvůli poruše spadla jedna z raket vypálená v salvě Palestinským islámským džihádem směrem na Izrael. CNN to řekl mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Jonathan Conricus. Podle něj si izraelská armáda prošla vlastní systémy a potvrdila, že na místo, kde je nemocnice, nestřílela. Je také vyloučeno, že raketu sestřelil izraelský protiraketový systém, neboť ten nad Gazou nefunguje.

Palestinský islámský džihád však podle Reuters označil tvrzení Izraele za lež. "Je to lež a výmysl, je to naprosto nesprávné. Okupanti se snaží zakrýt děsivé zločiny a masakry, které spáchali na civilistech," řekl agentuře mluvčí džihádu Daoud Shehab.

Bez ohledu na to, kdo raketu vypálil, vyostřilo to už tak napjatou situaci a zkomplikovalo snahu o vyřešení krize. Třeba tím, že Jordánsko po útoku na nemocnici zrušilo summit s USA, Egyptem a Palestinci, kterého se měl zúčastnit americký prezident Joe Biden. Bílý dům potvrdil, že prezident do Jordánska, kam měl namířeno po návštěvě Izraele, neodcestuje.

O sobotním dění v Izraeli si můžete na TN.cz přečíst zde.

Aktuální situaci můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:a1cd5a0d-d01e-48db-bb0e-7f5330201a20]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.