ŽIVĚ: Sněmovna jedná o nedůvěře vládě. Už potřetí ve volebním období

Poslanecká sněmovna začala v úterý dopoledne jednat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Koaliční kabinet Petra Fialy čelí ohrožení už potřetí. Schůzi svolalo opoziční hnutí ANO. To nesouhlasí s tím, že by ve funkci měl setrvat současný ministr vnitra Vít Rakušan.   

Hnutí ANO upozorňuje na to, že měl Rakušan používat mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali aktéři spojovaní s kauzou Dozimetr. Ministr se ale hájil tím, že se po posledních sněmovních volbách obával odposlechů. Veškeré kontakty s lidmi z kauzy odmítl. Premiér Fiala se Rakušana několikrát veřejně zastal.

[chooze:article;value:524040]

"Naše hnutí chce vyslovit nedůvěru této vládě, která ničí naší zemi. Za dva roky od voleb napáchali tolik škod, že máme obavu, že v tom budou pokračovat a že naše země a životy našich občanů budou značně poškozeny. Je to hlavně o tom, že tahle vláda musí skončit," řekl před začátkem jednání šéf hnutí ANO Andrej Babiš.​ "Není to jenom o Dozimetru. Dozimetr je jen ta třešnička," dodal. 

Vládní koalice má v dolní komoře Parlamentu většinu, a proto nepředpokládá, že by měla opozice s návrhem uspět. Aby vláda padla, muselo by se pro návrh vyslovit nejméně 101 poslanců. Hnutí ANO a SPD má dohromady ale jen 91 poslanců. Očekává se, že hlasování bude předcházet několikahodinová diskuze. 

Přímý přenos sledujte na TN Live a v tomto článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.