Volby v Polsku vyhrálo Právo a spravedlnost. Vládu ale zřejmě nesestaví

Vládnoucí strana PiS Jarosława Kaczyńského v polských volbách do Sejmu získala 35,38 procenta hlasů, to znamená celkem 7 640 485 hlasů, a je tak vítězem nedělních voleb. Na sestavení vlády to ale patrně stačit nebude.

Druhá strana v pořadí, opoziční Občanská koalice, má o necelých 5 procentních bodů méně, získala tak 30,7 procenta a 6 629 145 hlasů. Má ale podstatně větší šanci usednout ve vládě.

[chooze:article;value:518576]

V pořadí další dvě strany, Třetí cesta (14,4 procenta a 3 110 334 hlasů) a Levice ( 8,61 procenta a 1 858 971 hlasů), už totiž předem avizovaly, že by chtěly sestavit kabinet právě s Občanskou koalicí. Jako pátá strana se do Sejmu dostala krajně pravicová Konfederace s 7,16 procenta a 1 547 299 hlasů.

​"Dokázali jsme to! Vím, že naše sny byly ještě ambicióznější, ale řeknu vám, že jsem politikem už řadu let a jsem i sportovcem a nikdy v životě jsem neměl takovou radost z druhého místa. Polsko vyhrálo! Demokracie zvítězila! Odstavili jsme je od moci!" volal šéf Občanské koalice Donald Tusk už po zveřejnění exit pollů.

"Dávají nám čtvrté vítězství v historii naší strany. Čtvrté vítězství v parlamentních volbách a třetí v řadě je opravdu velký úspěch," reagoval po uzavření volebních místností a zveřejnění exit pollu Jarosław Kaczyński.

[chooze:article;value:525830]

Ostře sledované volby měly rekordní volební účast. K urnám přišlo 74,38 procenta voličů. Při posledních volbách to bylo 61,74 procenta, v předcházejících letech klesla účast i pod 50 procent.

​Součástí voleb bylo i referendum, jež v posledních měsících silně kritizuje opozice. Poláci v něm vyjadřují názor pomocí odpovědí na několik otázek, které se týkají migrace, privatizace státního majetku nebo věku odchodu do důchodu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.