Americký prezident Biden míří do Izraele. TN Live nabídne speciální vysílání

Americký prezident Joe Biden zamíří ve středu do Izraele, který je momentálně ve válce s palestinskou teroristickou organizací Hamás. Návštěvu oznámil ministr zahraničí v jeho vládě Antony Blinken po skoro osmihodinovém jednání v Tel Avivu.

"Zamíří sem v kritickém okamžiku pro Izrael, pro tento region a pro celý svět," nechal se Blinken slyšet. "Prezident Biden zopakuje naše naprosto jasné poselství každému aktérovi, ať už státnímu, či ne, který se snaží využít této krize k útoku na Izrael. Nedělejte to!" cituje jej dále web USA Today.

Podle portálu Times of Israel nebude Bidenova návštěva dlouhá. Trvat by měla asi pět hodin. Během nich by se měl setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, prezidentem Jicchakem Herzogem i s rodinami některých lidí, které Hamás během svého útoku ze 7. října unesl.

[chooze:article;value:525060]

Z Izraele pak zamíří na další jednání do sousedního Jordánska. Tam se má potkat jak s králem Abdalláhem II., tak i s hlavou Palestinců na Západním břehu Jordánu Mahmúdem Abbásem a egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím.

V souvislosti s návštěvou se dají očekávat mohutná bezpečnostní opatření – tedy ještě mohutnější, než bývá u běžných zahraničních cest nejmocnějšího muže světa obvyklé. Důvodem je právě probíhající konflikt. To potvrdil i šéf strategické komunikace Národní bezpečnostní rady USA John Kirby. "Pokud bychom nevěřili, že dokážeme prezidentovi zajistit dostatečnou bezpečnost, žádná cesta by se neuskutečnila," prohlásil.

Kroky amerického prezidenta budeme sledovat na TN Live. Přenos můžete od středeční 8. hodiny sledovat i v tomto článku.

Plánované návštěvě Joea Bidena v Izraeli se věnoval pořad Zpráva o stavu Unie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.