Alarmující zjištění o Antarktidě: Skoro polovina ledovců se rychle zmenšuje

Podle nové studie publikované v časopise Science Advances se za posledních 25 let výrazně zmenšilo 40 procent šelfových ledovců v Antarktidě. Od roku 1997 do 2021 podle vědců došlo ke ztrátě hmotnosti u 71 ze 162 antarktických ledovců, u 68 z nich pak byl zaznamenán statisticky významný pokles. 

"Očekávali jsme, že většina šelfových ledovců prochází cykly rychlého, ale krátkodobého zmenšování a pak pomalu dorůstají. Místo toho ale vidíme, že téměř polovina z nich se zmenšuje bez známek obnovy," uvedl hlavní autor studie Benjamin Davison z univerzity v Leedsu.

Během zkoumaného období 48 šelfových ledovců ztratilo během 25 let více než 30 procent své hmoty. Hmotnost 62 dalších se nijak výrazně nezměnila a 29 na hmotnosti přibralo. Klíčovým faktorem pro tání byly podle vědců oceánské proudy a větry na západní straně Antarktidy. Ty tlačily teplou vodu pod šelfové ledovce.

[chooze:article;value:519532]

​Šelfové ledovce jsou tlusté plovoucí ledové plošiny, které významnou částí leží nad mořskou hladinou. Nachází se pouze v Antarktidě, Grónsku, Kanadě a v ruské Arktidě. Ledovce pomáhají chránit a stabilizovat tím, že zpomalují jejich odtok do oceánu. Tající šelfové ledovce mohou podle odborníků zředit slanou vodu kolem Antarktidy. To zpomaluje schopnost oceánu transportovat životně důležité živiny, jako je teplo a uhlík do a z polárního ekosystému. Podle autorů studie jsou probíhající změny výsledkem změny klimatu. 

"Studie přinesla důležitá zjištění. Vidíme stálý úbytek v důsledku tání a telení ledovců. To je další důkaz, že se Antarktida mění, protože se klima otepluje," doplnila spoluautorka studie Anna Hoggová z univerzity v Leedsu.

Pro studii bylo použito 100 000 radarových satelitních snímků Evropské kosmické agentury (ESA). Ta zjištění výzkumného týmu označila za alarmující. Satelity jsou podle vědců důležitým nástrojem k monitorování ve vzdálené polární oblasti, protože kromě své vzdálenosti je oblast také během polární zimy zahalena tmou. ESA se v blízké budoucnosti chystá rozšířit monitorování Antarktidy o tři nové polární mise. 

Od Antarktidy se odtrhl ledovec velký jako Londýn. Jde o přirozený jev, tvrdí vědci (01/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.