Polsko má skoro polovinu hlasů sečtenou. Opozice má šanci sestavit vládu

V polských parlamentních volbách bylo v pondělí před 12. hodinou podle Národní volební komise sečteno 41,72 procenta hlasů. Současné výsledky ukazují, že nejsilnější stranou zůstává konzervativní PiS, většinu potřebnou pro sestavení vlády však zřejmě nezíská. 

"Vyhráli jsme demokracii, svobodu, vyhráli jsme naše milované Polsko," radoval se v neděli večer šéf Občanské koalice Donald Tusk, který byl polským premiérem v letech 2007 až 2014. "Konec špatných časů, konec PiS," řekl také Tusk a několikrát zmínil, že je šťastný. Občanská koalice plánuje vytvořit koalici se středovou Třetí cestou a Novou levicí.

Místopředseda Občanské koalice Cezary Tomczyk v pondělí řekl televizi TVN24, že pokud zvítězí demokratická opozice, Donald Tusk je přirozeným kandidátem na premiéra. Paulina Hennig-Klosková z Třetí cesty zmíněné televizi řekla, že nebudou "žádné rozhovory s PiS, žádné sny o společné koalici".

Právo a spravedlnost má zatím podle aktuálních výsledků 39,13 procenta hlasů, Občanská koalice 27,14, Třetí cesta 14,30, Nová levice 8,05 a Konfederace 7,38 procenta. Zatím je sečteno asi 7,2 milionu hlasů. 

[chooze:article;value:525871]

Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice by podle odhadů institutu Ipsos pro televizi TVN24 měly obsadit 248 křesel v Sejmu, který má 460 členů. Právo a spravedlnost v čele s expremiérem Jaroslawem Kaczyńským by mělo získat 198 mandátů a Konfederace pak 14 křesel.

Kaczyńský označil výsledek po oznámení exit pollu, tedy průzkumu přímo u volebních místností, za velký úspěch. "Samozřejmě stojíme před otázkou, zda se tento úspěch podaří přeměnit na další funkční období naší vlády, a toto ještě nevíme," řekl Kaczyńský v neděli večer. Připomněl, že Polsko ještě čekají dny bojů a různých typů napětí.

Vysoká volební účast

​Volební místnosti se v Polsku otevřely v neděli v sedm ráno. Voliči volili své zástupce v Sejmu, hlavním polském zákonodárném shromáždění, a Senátu. Podle polských médií odevzdávali voliči na některých místech své hlasy i po deváté hodině večer. Ředitel Národní volební kanceláře ve Vratislavi zpravodajské agentuře PAP řekl, že každý, kdo přišel do 21:00, bude hlasovat. Lidé ve frontě pak dostali pizzu, horký čaj a vodu.

Na místě pomáhal také poslanec Tomasz Zimoch. "Ani fronty na maso, a pamatuji si ty časy trochu jako dítě, nebyly jako ty dnešní. Odhodlání je to, co se v nás změnilo. V mnoha situacích bychom mávli rukou a pravděpodobně šli domů, a tito lidé tam stojí. Potkal jsem paní, která na hlasování čekala 5 hodin a 52 minut. To je něco speciálního," řekl televizi Zimoch s tím, že 15. října si budou lidé v Polsku pamatovat po mnoho let.

[chooze:article;value:524419]

Parlamentní volby měly nezvykle vysokou účast, svůj hlas přišlo odevzdat 72,9 procenta lidí s volebním právem. "Ani v prezidentských volbách nebyla taková účast, a to jsou mnohem jednodušší volby," řekla politoložka Anna Materska-Sosnowská z Varšavské univerzity pro televizi TVN24. Dodala, že podle ní si Poláci uvědomili, jak důležité tyto volby jsou.

Podívejte se na záběry z volebních místností:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.