Med zdražuje. Letošní sezona se podle včelařů nepovedla

Z jara včely kvůli chladnému počasí nemohly létat a v létě zase kvůli vedrům květy zasychaly. Počasí letos včelařům do karet nehrálo.

"Byla místa v České republice, kde byli včelaři spokojení. V průměru ovšem celá Česká republika dopadla o dost hůř než loni. Podobně třeba jako Slovensko, kde měli nejhorší rok za několik desetiletí," řekl televizi Nova včelař Milan Čaloun.

[chooze:article;value:525462]

​Ani s koncem sezony včelařům starosti neubyly. Za normálních okolností by byly včely v tomto ročním období dávno ukryté v úlu. Kvůli abnormálně teplému podzimu ale stále vylétávají ven.

Teplé počasí

"Ten závěr je velice špatný. Je teplo až doteď a ta včelstva plodují celé září, je to plné plodů, takže ubírají zásoby, opotřebovávají se zimní včely," vysvětlil situaci Jiří Hejsek z včelařského spolku Apicentrum v Protivíně.

Příští týden, až klesnou denní teploty pod deset stupňů, už podle včelaře včelstvo nebude rozvolněné jako teď, ale stáhne se do takzvaného zimního chomáče. Včelaři teď musejí dávat pozor, aby měly včely dostatek zásob na zimu. Kvůli teplu se navíc může s vyšší pravděpodobností ve včelstvu objevit infekční onemocnění způsobené roztočem zvané varroáza.

[chooze:article;value:520101]

​Nedostatek medu a zvýšené náklady na léčení ženou ceny nahoru. Lidé oslovení televizí Nova se ale ani kvůli vyšším cenám medu nevzdají.

"U jednodruhových medů, řekněme květový lipový, květový lesní, medovicový lesní, je toho množství opravdu zlomek. A samozřejmě u těchto druhých medů ta cena trošku meziročně povyskočí. Pohybujeme se v rozpětí 200 až 300 korun za kilo," uvedl Milan Čaloun. Na druhou stranu se prý letos panu Čalounovi podařilo vytočit hned šest druhů medu oproti běžným dvěma.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.