Cena plynu prudce roste. El Niño a boje v Gaze mohou ztrpčit topnou sezonu

Cena plynu na evropském trhu minulý týden v pátek překročila hranici 56 eur za megawatthodinu a dostala se tak na úroveň nejvyšší od konce uplynulé zimy. Nárůst během jediného týdne byl o zhruba 45 procent, cena tak stoupla opravdu prudce. Podle energetického experta ze společnosti EGÚ Brno Michala Kocůrka je příčinou několik faktorů. 

Ten, který hraje největší roli, je počasí. "Léto nám už skutečně končí a začíná se topit. Topíme hlavně plynem, tedy jeho cena roste. Není to nic nového, nicméně letošní topná sezona začínala hodně zvolna kvůli dlouhému létu a teď nastala prudká změna," vysvětlil odborník pro redakci TN.cz, proč nastal citelný nárůst velkoobchodní ceny. 

[chooze:article;value:525655]

​Topná sezona se navíc začala rozjíždět v době, kdy výrazně narostlo napětí v Gaze. "Nejistá situace na Blízkém východě může zkomplikovat přepravu zkapalněného zemního plynu i jeho výrobu v blízkovýchodních zemích, což vyvolává další tlak na ceny plynu," objasnil Kocůrek. 

Ceny plynu na evropském trhu kvůli krátkodobým smlouvám ovlivňují i ty události ve světě, které se zdánlivě Evropanů netýkají. Proto není možné s jistotou říct, jaký bude průběh topné sezony, resp. jak se budou v nadcházejících měsících vyvíjet velkoobchodní ceny plynu. 

Situace z loňského roku se opakovat nebude

Pokud nenastanou výpadky v dodávkách, mohla by se v topné sezoně udržet současná zvýšená úroveň bez dalšího citelného růstu. Při teplé zimě a uklidnění mezinárodní situace není vyloučeno ani to, že ceny plynu dokonce klesnou. 

[chooze:article;value:523760]

​Naopak při černém scénáři, kdy by krize na Blízkém východě způsobila komplikace v dodávkách LNG, zima byla tužší než loni a problémy měla i některá z dalších dodavatelských zemí, by ceny podle Kocůrka pravděpodobně ještě vzrostly. "Zatím ale není důvod si myslet, že by nám měly astronomicky vzrůst," dodal. 

Ať už nás čeká jakýkoliv z těchto scénářů, podle experta opakování loňské energetické krize nehrozí. "Ne, k tomu určitě nesměřujeme. Je to dáno mimo jiné tím, jaká opatření Evropa přijala a že jsme zjistili, že lze snížit spotřebu plynu, aniž by to ochromilo ekonomiku," řekl Kocůrek. 

Dodavatelé plynu v reakci na nárůst cen na trzích zatím své produkty zdražovat nechtějí. "Aktuálně neplánujeme zvyšování cen, naopak jsme je snižovali," sdělil na dotaz redakce TN.cz mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. "Neuvažujeme o zvyšování cen plynu, naopak jsme ho od září zlevnili pro naše stálé klienty bez fixace," potvrdil totéž mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák. Zdražení vyloučil například i mluvčí ČEZ Roman Gazdík. 

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií varuje před uzavíráním dlouhodobých fixací. Ceny by podle něj mohly v dalších letech klesat (9/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.