Drama v Jizerských horách: Ženu pobodal hmyz, horská služba ji musela oživovat

"Krátce po desáté hodině dopoledne přišla horské službě výzva z dispečinku ZZS (Zdravotnické záchranné služby, pozn. red.) Libereckého kraje, že na okraji Bedřichova potřebuje pomoc žena s alergickou reakcí na bodnutí hmyzem," informovala v sobotu horská služba.

Na místo vyrazila dvoučlenná hlídka. Našla tři turistky, z nichž jedna ležela na zemi v bezvědomí. Do toho upadla kvůli velmi silné alergické reakci poté, co ji do hlavy bodl hmyz.

[chooze:article;value:525462]

"Musíme pochválit kamarádky postižené ženy, které zachovaly chladnou hlavu. Ještě před naším příjezdem aplikovaly kamarádce protialergickou látku pomocí injekčního předplněného pera. Žena ho měla u sebe, protože zřejmě věděla, že je na bodnutí hmyzem silně alergická. My jsme ji na místě položili do protišokové polohy a monitorovali jsme životní funkce. Po chvíli bylo nutné zahájit kardiopulmonální resuscitaci, která byla po relativně krátké chvíli úspěšná," popsal jeden ze zasahujících záchranářů.

Následně přijeli i záchranáři, kteří ženu znovu vyšetřili a dali jí další medikaci. Nakonec ji převezli do nemocnice v Jablonci.

Část sršní asijských přežila likvidaci hnízda v Plzni, podle odborníků ale brzy zmrznou (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.