ON-LINE: Izrael dal Gaze den na evakuaci. Hamás vyzývá své stoupence k násilí

[chooze:gallery;value:33490]

Izrael v pátek ráno vydal varování cílené na obyvatele Gazy. Podle rozkazu, který vydal, se má 1,1 milionu civilistů, tedy zhruba polovina obyvatel hustě osídleného autonomního území, přesunout do jižní části Pásma Gazy. Na evakuaci mají 24 hodin, píše BBC. Podle OSN na tak masivní přesun lidí v tak krátkém čase nemá Pásmo Gazy dostatek prostředků.

Výzva Izraele byla směřována i Hamásu, který má pod městem bunkry. Ty se často nacházejí pod civilní infrastrukturou, jako jsou školy, nemocnice nebo univerzity. Zneužívají tak statusu nedotknutelnosti, který těmto institucím propůjčuje mezinárodní právo. "Teroristé z Hamásu se v Gaze skrývají v tunelech pod domy a budovami obývanými nevinnými obyvateli Gazy. Používají je jako živé štíty," řekla izraelská armáda.

Během noci přistály v Praze další dva repatriační lety z Izraele. Podle informací ministerstva zahraničních věcí měly vládní speciály do Česka dopravit celkem 66 Čechů, kteří se přihlásili na ambasádě v Izraeli s žádostí o návrat do vlasti. Mezitím Izrael stále pokračuje v náletech na Pásmo Gazy, kde bylo vlivem bombardování od počátku konfliktu vysídleno už 423 378 Palestinců, informuje agentura AFP.

Izraelské letectvo oznámilo, že od sobotního vypuknutí bojů svrhlo na cíle Hamásu v Gaze přibližně 6 000 bomb. V deníku Washington Post vojenští experti uvedli, že počet úderů provedených Izraelskými obrannými sílami (IDF) od vypuknutí bojů je "zarážející", a konstatovali, že jde o větší počet, než jaký americká armáda použila za měsíc kampaně proti ISIS v Iráku a Sýrii. Při těchto útocích bylo podle palestinského ministerstva zdravotnictví dosud zabito více než 1 500 Palestinců a přibližně 6 600 jich bylo zraněno.

[chooze:article;value:525570]

V reakci na citelné následky bombardování Gazy Hamás v pátek vyzval všechny své příznivce v zahraničí k takzvanému "Dni hněvu", včetně výzvy jít ven a ubližovat Izraelcům a Židům. Podle deníku The Jerusalem Post vyzvala ve čtvrtek Rada národní bezpečnosti a izraelské ministerstvo zahraničí své občany po celém světě, aby zůstali ostražití, protože je pravděpodobné, že v různých zemích po celém světě dojde k protestním akcím, které se mohou přeměnit v násilné události.

Spojené státy ve čtvrtek uvedly, že hodlají Íránu zmrazit šest miliard dolarů, které byly minulý měsíc uloženy v katarské bance v rámci výměny vězňů. Otázka íránského přístupu k těmto prostředkům vyvstala poté, co Íránem podporovaný Hamás v sobotu zaútočil na Izrael, kde zabil více než 1 300 lidí a odvedl desítky rukojmích do palestinského Pásma Gazy.

Britský deník Daily Telegraph zveřejnil na titulní straně fotografii izraelského dítěte zavražděného Hamásem. Fotografie, kterou šířilo izraelské ministerstvo zahraničí, šokovala celý svět. Titulní strana i hlavní titulek na webu citují prohlášení izraelského ministerstva zahraničí: "Toto je nejtěžší obrázek, jaký jsme kdy zveřejnili. Když toto píšeme, třesou se nám ruce. Ale potřebujeme, aby každý z vás věděl – stalo se to." Neobvyklá volba Telegraphu zveřejnit fotografii má zamezit tendencím zamlžit a skrýt zvěrstva spáchaná teroristy Hamasu, spolu s konspiračními teoriemi na sociálních médiích, že děti nezmasakrovali.

Podívejte se na čtvrteční reportáž o situaci v Izraeli:

Čtvrteční on-line reportáž můžete nalézt zde.

Aktuální dění v Izraeli můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:f4c9ebb4-98aa-443c-8d35-590fcad02bc8]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.