Na nádražích budou pítka. Bez aplikace se ale zdarma nenapijete

Správa železnic chce nainstalováním pítek získat důvěru cestujících v pitnou vodu z veřejně dostupných zdrojů a snížit množství odpadu, který vzniká při konzumaci balených vod. Podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody ale v aktuální situaci lidé nemají na výběr a svůj pitný režim na cestách vlakem většinou řeší nákupem balené vody.

O klasická pítka podle organizace nemají lidé zájem. "Z našich dlouhodobých průzkumů a zkušeností navíc vyplývá, že klasická veřejná pítka nepatří k preferovaným zdrojům pitné vody, především z důvodu jejich hygieničnosti," sdělil Svoboda.

[chooze:article;value:525451]

Vznikla už petice, která vyzývá Správu železnic k přehodnocení projektu, upozornil web ZDopravy.cz. "Voda pouze s aplikací vytváří zbytečné překážky pro velké skupiny lidí: lidi bez chytrého mobilu (což jsou mnohdy starší nebo chudší lidé), ale také pro mladší děti. Pro cizince nebo pro náhodné cestující – kteří mobil mají, ale kvůli troše vody si nebudou instalovat aplikaci," stojí v úvodu petice.

Bez aplikace si lidé budou moci koupit filtrovanou vodu do vlastní láhve, každé pítko bude mít terminál pro platební karty. Voda bude podle Správy železnic za výhodnější cenu než v obchodech či kioscích na nádražích. Zdarma si budou moci cestující přes aplikaci načepovat až 0,5 litru vody.

[chooze:poll;value:c986c4ff848c118d694b89b26fe6f3cbbe944e75]

Roboti i různé aplikace. Týden inovací představil důležité projekty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.