Dopad El Niña na zimu bude mohutný. V Atlantiku řádí už teď

Ohřívání středních a východních částí Tichého oceánu, které následně ovlivní počasí na celém světě, je dobře známým jevem. Fenomén, který meteorologové pojmenovali El Niño, trvá obvykle s přestávkami několik let.

Toto ohřívání má velkou šanci na přetrvání až do příštího roku. Podle japonských meteorologů je asi 90procentní šance, že El Niño přetrvá během zimy, aniž by oslabil, píše agentura Reuters.

Vliv El Niña na zimu už pozorují země v okolí Tichého oceánu, kde je vliv jevu nejsilnější. Australané, u kterých v tuto chvíli panuje jaro, očekávají, že blížící se léto bude jedním z nejsušších a nejteplejších za velmi dlouhé období, uvádí portál ABC News.

[chooze:article;value:524539]

Dopadů El Niña se obávají ale i Spojené státy. Jak vysvětluje portál CNN, El Niño obvykle způsobuje velmi silný vítr, který se táhne podél jihu USA. Tento vítr obvykle znamená konec sezony hurikánů, protože omezuje jejich vznik blízko pobřeží.

Jenže letos vypadá situace jinak. Vichry, které obvykle ochladí oceán, a tím pádem sníží riziko hurikánů, zeslábly. V kombinaci s nadprůměrně teplým mořem to znamená, že USA mohou očekávat další hurikány. Přitom už letos Spojené stány americké zaznamenaly 18 hurikánů dostatečně silných, aby dostaly jméno.

El Niño však má vliv i na počasí v Evropě, a tím i v Česku. Jev, který pravděpodobně bude sílit ještě na jaře příštího roku, může změnit teploty, srážky i směr větru. Podle portálu Euronews mají roky s El Niñem tendenci být na začátku zimy velmi pozvolné a deštivé. V pozdních zimních měsících však ale mají přijít prudké mrazy s minimem srážek, které mohou přetrvat až do března dalšího roku, než se začnou uvolňovat. 

Meteorologové ale zároveň upozorňují na vzdálenost El Niña, které má být v zimních měsících na vrcholu sil, od Evropy. Kvůli ní jsou dopady El Niña na evropskou zimu špatně předvídatelné. 

Začátek podzimu byl nezvykle teplý. V sobotu už má ale přijít podzimní počasí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.