Do kosmu se nepodíval, ale nezahořkl. Lidé se rozloučili s pilotem Pelčákem

[chooze:gallery;value:33531]

​Blízcí a přátelé se ve čtvrtek naposledy rozloučili s vojenským pilotem Oldřichem Pelčákem. Zavzpomínali, že v jeho životě skutečnost, že se téměř stal kosmonautem, negativně neovlivnila. "Asi málokdo si dokáže představit, čím prochází člověk, jenž došel až těsně pod vrchol možného, aby byl vzápětí pod tímto vrcholem zastaven," řekl během smutečního obřadu Václav Vašek, předseda Českého svazu letectví.

[chooze:article;value:525101]

​"Přesto lze i po takovém zážitku žít nikoli s kypící hořkostí, nýbrž s nadhledem. Je možné žít život tak, aby se člověk ohlédl a řekl si, že jeho život byl dobrý a plodný," dodal Vašek.

Samotný Pelčák kdysi zavzpomínal, jak to bylo s jeho neodlétnutím do kosmu pro Paměť národa. "Kdo poletí, jsme se dozvěděli pouhé dva dny před startem. To už jsme byli na Bajkonuru. Co hrálo pro a proti, proč byl vybrán Vladimír Remek, to vám neřeknu, nedokážu to posoudit. Prostě dva dny před startem přišel generál Šatalov, vrchní velitel, kosmonaut toho oddílu s papírem a řekl: 'Vznesli jsme dotaz k vám do Prahy na váš ústřední výbor KSČ panu Husákovi, kdo z vás poletí. Bylo odpovězeno, že poletí Vladimír Remek'," vzpomínal před časem Pelčák.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.