VIDEO: Obec terorizují výtržníci v autech, zákony jsou na ně krátké

Smykování, driftování nebo nebezpečná jízda na kapotě vláčené za autem na laně. Vše za doprovodu hluku motorů a odéru spálených pneumatik. "Mládež u obchodního centra v Ovčárech nedaleko Kolína a ohrožuje řidiče i občany. Většinou se to děje v pátek a v sobotu po uzavření prodejny Lidl a policie ani úřady proti tomu nic nedělají," uvádí divák televize Nova, který zaslal také několik videí ze sociálních sítí. Ta svědectví potvrzují.

Policie ČR se ale nařčení, že by problém neřešila, brání. "Této problematice se věnuje aktivně pořádková i dopravní policie. Provádíme kontroly včetně měření rychlosti, zaznamenali jsme několik přestupků, konkrétně se jedná o překročení povolené rychlosti, technický stav vozidla a způsob jízdy, za což byli řidiči řešeni blokovou pokutou," říká pro TN.cz mluvčí středočeské policie Michaela Richterová.

[chooze:article;value:505515]

​"V případě výskytu těchto vozidel a rušení nočního klidu žádáme občany, aby se obrátili na Policii ČR na obvodní oddělení Kolín – telefon 974 874 710 nebo na mobil 602 263 021. Využít je možné i linku tísňového volání 158," dodává policejní mluvčí.

Podle Romana Budského, bývalého šéfa BESIPu z organizace Platforma VIZE 0, jsou ale zákony na podobné aktivity výtržníků za volantem často krátké. "Když zákonodárci sestavovali pravidla silničního provozu, tak vůbec nepředpokládali, že by se v provozu mohl někdo chovat záměrně nebezpečně. Asi by nebylo špatné, kdyby tam přibylo ustanovení, podle kterého by bylo možné motorové vozidlo použít jen k účelu, pro který bylo vyrobeno," domnívá se Budský.

"Podle pravidel silničního provozu se ale řidiči musejí chovat tak, aby neohrožovali životy, zdraví ani majetek. A to vlastní nebo ten patřící jiným osobám," vysvětluje bývalý šéf BESIPu.

"A je otázka, když tam jeden mladík seděl na kapotě smýkané za vozidlem, tak jestli tím náhodou nepoškodil povrch toho parkoviště. A stopy tam samozřejmě zůstanou i po pneumatikách vozů, které tam driftovaly," dodává Budský.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.