Vědci vyvrátili mýtus o snídaních. Varují před třemi oblíbenými potravinami

Podle francouzské biochemičky Jessie Inchauspeové dělá velká část populace chybu. Vědkyně tvrdí, že dávat si ráno sladkou snídani organismu spíše uškodí. Lidé se kvůli postupnému úbytku cukru v těle cítí více unavení.

Její výzkum ukázal, že tři oblíbené potraviny by měly být ráno tabu. Jedná se o pomerančový džus, cereálie a toasty. "Dlouho se říkalo, abyste si ráno dali pomerančový džus, že vám dodá energii. Nebo to, že snídaně by měla být sladká a mělo by k ní být buď pečivo, či cereálie. Není to pravda, sladké snídaně vymyslel potravinářský průmysl jen proto, aby vydělal peníze," vysvětlila podle portálu Mirror Inchauspeová.

[chooze:article;value:517438]

Ranní konzumace sladkého totiž způsobuje náhlý nárůst cukru v krvi a pak jeho propad. Podle britského listu Daily Mail lidi mohou kromě pocitu únavy trápit i bolesti hlavy, mdloby a začínají mít dříve pocit hladu. "Nejlepší snídaně je ta slaná, založená na bílkovinách. Protein je totiž důležitou látkou, která nám dává pocit sytosti. Tělo ho potřebuje a obvykle se mu ho nedostává dost," prozradila expertka na výživu.

[chooze:poll;value:2a76c4031586fc98c0bfb352ef56ba42d22aab48]

Vhodnými potravinami jsou vejce, ale také jídlo obsahující zdravé tuky, jako je například avokádo nebo mastné ryby. Tyto potraviny by se měly proložit i zeleninou. "K snídani si tak lidé mohou dát i zbytky od večeře. Pokud měli například rybu, zeleninu nebo cokoliv. Kompletní anglická snídaně ve skutečnosti není tak špatná, když si ji uděláte doma a není kupovaná,“ vysvětlila Inchauspeová.

Slané nebo sladké. Oblíbené koblihy se dělají hned na několik způsobů (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.