Kvůli protestu čelíme výhrůžkám nemocnic, tvrdí lékaři

Zrušíme vám dovolenou nebo povinné stáže. Tím prý některé nemocnice vyhrožují lékařům, kteří nechtějí od prosince sloužit dobrovolné přesčasy. 

"Ve Fakultní nemocnici Olomouc víme o případech, kdy bylo pozastaveno vzdělávání k atestaci, to znamená povinné stáže, které musí lékaři absolvovat," poznamenal jeden z lékařů.

Podle předsedy Sekce mladých lékařů České lékařské komory se jedná o stovky případů. "To už nejsou ani výhrůžky, ale je tak konáno. Že opravdu dostali e-mail, mají to černé na bílém, že kdo nebude chtít sloužit dobrovolné přesčasy, tak ať nepočítá s tím, že dostane dovolenou nebo půjde na povinnou stáž," prohlásil přednosta Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

[chooze:article;value:525457]

"Jsou pracoviště, kliniky, kde se tato iniciativa setkala i s pochopením. Vedení klinik, primáři, přednostové, kteří se k tomu oficiálně přihlásili a podporují iniciativu Nebuď mýval. A pak jsou pracoviště, kde naopak vedení vůbec nerozumí, čeho ti mladí lékaři chtějí dosáhnout. A považují to za jakýsi pokus nahlodání fungování toho pracoviště a vnímají to velice negativně. A snaží se všemožnými způsoby lékaře od této formy protestu odradit," uvedl jeden z lékařů.

"Může docházet k porušení zákona. Pak samozřejmě ministerstvo tvrdě zasáhne," reagoval na tuto informaci Válek. 

Mladí lékaři společně se zdravotnickými odbory varují, že pokud se nevyhoví jejich požadavkům, tak velká část mladých lékařů nebude chtít v českých nemocnicích pracovat. "Určitě to naruší plánované výkony a péči o chronické pacienty, protože v tom stavu toho směnného provozu se nelze věnovat této problematice," myslí si předseda Svazu lékařů Martin Engel.

[chooze:article;value:525358]

"Lidé se budou muset připravit na to, že tam budou čekat delší dobu nebo ta dostupnost nebude přímo v městě, ve kterém bydlí," upozornil Přáda.

Protestující lékaři požadují změnu zákoníku práce a vyšší základní platy. Systém je podle nich teď nastavený špatně. Aby si vydělali, musejí brát přesčasy, ale v práci pak tráví nadmíru času. V současné době prý odměny za přesčasy tvoří až polovinu jejich mzdy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.