Izrael umí úder vrátit velmi tvrdě, míní odborníci. Ukazují to historické zkušenosti

U několika operací, o nichž se dostaly podrobnosti na veřejnost, byla zpravidla izraelská rozvědka Mosad, která plánuje a provádí zvláštní operace mimo území státu Izrael. 

Těch, o kterých se neví, je však nejspíš víc. Izrael má totiž zkušenosti z řady útoků a své obyvatele chrání. "Hodnota lidského života v Izraeli je odlišná nebo mnohem vyšší, než je v případě třeba těch teroristů nebo palestinského obyvatelstva," shrnuje přístup tajné služby politolog Radek Soběhart. 

Jeden z nejznámějších případů se odehrál na olympijských hrách v Mnichově v roce 1971. Palestinští teroristé tehdy zajali 11 izraelských olympioniků, které nakonec zavraždili. Izraelskou odpovědí na masakr sportovců byly například nálety na palestinské tábory v Libanonu a Sýrii. Zabito bylo na 200 radikálů a desítka civilistů. Tajná služba také spustila operaci známou pod názvem Boží hněv, kdy agenti postupně vystopovali a zabili několik členů teroristické skupiny zodpovědných za krvavý útok. 

[chooze:article;value:525353]

Reakce Izraele bude stejně tvrdá a radikální tak, jak jsme to viděli v historii. Znovu se můžeme podívat na to, co se odehrálo po atentátu v Mnichově v roce 1972 na olympijských hrách a jaká byla reakce Izraele. V současné době chystá Izrael de facto pozemní operaci s cílem eliminovat možnosti Hamásu na minimum," myslí si vědecký pracovník Zdeněk Petráš z Univerzity obrany. 

Významnou operací bylo i pátrání po nacistovi a válečném zločinci Adolfu Eichmannovi, který byl jedním z hlavních organizátorů holocaustu. V roce 1945 byl zatčený americkými vojáky. O pět let později se mu podařilo uprchnout do Argentiny. Po několika letech ho ale našli agenti Mosadu a dopravili ho do Izraele, kde byl odsouzen a v roce 1962 popraven.

Mosad zareagoval i v takzvané operaci Entebbe. V červenci roku 1976 unesli letadlo na lince z Tel-Avivu do Paříže palestinští teroristé. Zamířili do Ugandy, kde drželi 106 izraelských rukojmích. Tehdy do hry opět vstoupila izraelská rozvědka. Následně během pouhých 57 minut zlikvidovalo 200 izraelských vojáků  sedm teroristů a zachránilo 103 rukojmích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.