ON-LINE: Izrael připustil, že na jeho území jsou stále teroristé. Čelí dalším raketovým útokům

[chooze:gallery;value:33490]

​Částmi Izraele zní od rána sirény varující před raketovými útoky. Nejčastěji podél hranice s Gazou a severně od ní. Rakety začaly startovat krátce poté, co přes noc zabily izraelské síly jednoho z teroristů poblíž kibucu Sa'ad, který jel v džípu s dalšími ozbrojenci.

Ostřelování Gazy

Mohutné výbuchy, hluk letadel i dronů. Bombardování a ostřelování potemnělé Gazy ze vzduchu a dělostřelecká palba pokračovaly i přes noc, hlásili z místa reportéři CNN. Armáda židovského státu oznámila bez dalších podrobností, že se jí podařilo zničit dva tunely, kterými se ozbrojenci dostávali do Izraele.

Představitelé armády uvedli, že přes noc zasáhli asi 200 cílů v Pásmu Gazy. Podle portálu Times of Israel mezi cíle patřily například sklad zbraní v jedné z mešit, byt, který využívala jednotka Hamásu určená pro likvidaci tanků, nebo výškový dům patřící Hamásu. Izraelské letectvo opakuje nálety na Gazu každé čtyři hodiny.

Izraelci odstřihli více než dvoumilionové Pásmo Gazy od elektřiny, vody a zásobování potravinami i pohonnými hmotami. K jeho hranicím přesunují stotisícovou armádu. Města i osady v okolí jsou evakuovány. Izraelská armáda v úterý oznámila, že má hranici s Gazou pod kontrolou.

[chooze:article;value:525374]

Na území Izraele jsou stále teroristé

Přestože se je už podařilo osvobodit od palestinských ozbrojenců po sobotním překvapivém útoku, i v noci na úterý se v okolí Gazy odehrálo několik přestřelek.

"Za poslední den se skrze plot nedostal ani jeden terorista," prohlásil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Dodal ovšem, že na území Izraele se nadále sdržuje menší počet teroristů. Armádní ženisté zaminovávají okolí průchodů v plotu na hranicích mezi Gazou a Izraelem, které o víkendu prorazily útočící jednotky Hamásu.

[chooze:article;value:525357]

Hamás hrozí popravami

Sirény leteckého poplachu se rozezněly na území Izraele sousedícím s Gazou. Varování před raketami vypalovanými Hamásem z Gazy zaznělo před druhou hodinou tamního času (hodina po půlnoci našeho).

Hamás začátkem noci pohrozil, že za každou civilní budovu v Gaze bombardovanou bez ohlášení popraví jedno rukojmí a video zveřejní na internetu. Palestincům se při vpádu podařilo zajmout sto až 150 lidí a odvléci je do Gazy. Je mezi nimi mnoho cizinců, několik dětí i seniorů.

Premiér Benjamin Netanjahu ve večerním projevu k národu přirovnal terorismus Hamásu k Islámskému státu a prohlásil, že bombardování Gazy je teprve začátek. USA očekávají, že do dvou dnů začne pozemní ofenzíva.

Bojovalo se i na hranicích s Libanonem

Kromě jihu se bojovalo i na severu Izraele na hranicích s Libanonem, kde operuje militantní Hizballáh, který je stejně jako Hamás podporovaný Íránem. Na území Izraele proniklo několik ozbrojenců. Židovští obyvatelé v obcích u hranic museli být na pokyn armády až do noci v úkrytech. Následovalo vzájemné ostřelování z minometů a děl.

Při střetech zahynul podle deníku Haaretz zástupce velitele izraelské brigády střežící hranice, zraněno bylo dalších pět vojáků. Po smrti jsou i dva z narušitelů. K útoku se nakonec přihlásil Palestinský islámský džihád, který má základnu v Gaze.

Otevření druhé fronty na severu země je pro izraelské generály noční můrou. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se Hizballáh přímo zapojil do konfliktu, i když Hamásu a jeho akci vyjádřil podporu.

Ztráty na životech

Izraelské bezpečnostní složky odhadují, že od sobotního rána zabily přibližně 1 500 ozbrojených příslušníků Hamásu a Palestinského islámského džihádu, kteří pronikli na území Izraele, informovala podle listu The Times of Israel bez jmenování zdroje televize Channel 13.

Oficiálně má válka dosud 900 obětí a přes 2 740 zraněných na straně Izraele. V Gaze zahynulo 687 lidí a přes 3 700 utrpělo zranění.

Podívejte se na úterní reportáž TV Nova k aktuálnímu dění v Izraeli:

O pondělním dění v Izraeli si můžete přečíst zde v on-line reportáži na TN.cz.

[chooze:minuta;value:67cd9da6-74d7-499c-8873-c65b7f083cf1]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.