Nezáživná nuda. Lidé v Pardubicích kritizují laserovou show, chtějí ohňostroj

V sobotu večer měla v Pardubicích premiéru laserová show, která na tradičních městských slavnostech nahradila ohňostroj. "Město Pardubice se rozhodlo dle zásad trvale udržitelného života a principů souznění s životním prostředím nahradit ohňostroj modernějším a ekologičtějším způsobem. Vzhledem k omezenému rozpočtu byla zvolena laserová show, projekce na Dům hudby," uvádí pro TN.cz mluvčí statutárního města Pardubice Radim Jelínek.

Přiznává zároveň, že s projekcí to nedopadlo zcela podle očekávání. "Vizualizace, které zhotovitel poslal, vypadaly velmi dobře. Zhotovitel upozorňoval, že se vizualizace může oproti reálné projekci lišit, a to i kvůli povětrnostním podmínkám," připomíná mluvčí Pardubic.

[chooze:article;value:508861]

​Na sociálních sítích se ale kvůli laserové show spustila bouře nevole. "Nezáživná nuda, technicky na úrovní konce minulého tisíciletí. To ty peníze radši příští rok darujete útulkům pro zvířata, když hlavním důvodem zrušení ohňostroje bylo pomoci přírodě a zvířátkům," říká například facebookový účet Jan Mrázek.

"Myslím, že hlavního cíle této nedůstojné taškařice bylo z pohledu vedení našeho města dosaženo. Z městského rozpočtu, tedy z peněz nás všech, nezapomínejme na to, bylo vyvedeno a odkloněno více než 350 tisíc Kč na něco, co mělo hodnotu tak maximálně sto tisíc korun," uvádí další uživatel sociální sítě Milan Halousek.

Radnice připomíná, že laserová show nikdy nebude plnohodnotnou náhradou ohňostroje. "Technickým službám se navíc bohužel nepodařilo na první projekci v 19:30 vypnout veřejné osvětlení, což výsledný efekt negativně ovlivnilo. Při projekci ve 20:00 již osvětlení bylo vypnuto a výsledný efekt byl o mnoho lepší," konstatuje mluvčí Pardubic Radim Jelínek.

V minulosti už některá města pravidelné ohňostroje zrušila, například pražští radní rozhodli už v srpnu 2019, že hlavní město bude místo tradičního novoročního ohňostroje pořádat videomappingy. Ochránci přírody tento trend vítají.

"Laserová show rozhodně méně smrdí, rušení ohňostrojů je krokem do tohoto století. Oslavovat něco výbuchy, které jsou hlučné, je velkou chybou. Plaší to nejen zvířata, ale i mnoho lidí," říká pro TN.cz ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Podle něj ohňostroje většinou doprovázejí velké úhyny ptáků, kteří vyplašení za letu potmě narazí do různých překážek. "Pro přípravu ohňostrojů se používá mimo jiné i řada těžkých kovů, každou barvu dělá jiná látka a jedovaté jsou všechny," dodává Stýblo.

Lidé i přes zákaz odpalovali v centru Prahy ohňostroje. Policie nestíhala přestupky řešit (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.