Kadyrov vymyslel, jak Putina navždy udržet u moci. Souvisí to s Ukrajinou

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov přišel s myšlenkou, jak udržet svého ochránce a šéfa Vladimira Putina pevně u moci. Při příležitosti jeho sobotních 71. narozenin totiž navrhl odložení prezidentských voleb plánovaných na rok 2024, dokud neskončí válka na Ukrajině. Tedy na neurčito.

"Chci popřát prezidentovi zdraví a dlouhověkost. Navrhuji nyní, když probíhá speciální vojenská operace, jednomyslně přijmout rozhodnutí, že budeme mít ve volbách jen jednoho kandidáta – Vladimira Vladimiroviče Putina. Nebo volby dočasně zrušit, protože žádný jiný člověk nedokáže ochránit naši zemi tak dobře jako on," citovala jej státní tisková agentura TASS.

Podle další státní agentury RIA pak Putina označil za nejmoudřejšího politika a válečníka a za čestného a korektního člověka, který nikdy neopustí své vlastní lidi. Prohlášení přitom údajně přednesl před 25tisícovým davem vybaveným proputinovskými transparenty na náměstí v Grozném.

[chooze:article;value:525115]

Podobnou možnost, tedy zrušení prezidentských voleb, nastínilo ruské vedení už letos v srpnu. "Ačkoli jsou volby součástí demokracie a sám Putin se je rozhodl uspořádat, teoreticky je možné je neuspořádat," prohlásil podle ruského exilového deníku The Moscow Times mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že je stejně jisté, že v nich Putin zvítězí. Dodal ale, že jde jen o jeho názor.

Ačkoliv mají ruské prezidentské volby v Rusku podle hodnocení nevládní organizace Freedom House ke skutečnému demokratickému rozhodování na míle daleko, volební mašinerie přece jen znamená pro tamní režim obtíž. Jednak zorganizování voleb znamená náklady navíc, jednak vždy existuje riziko, že volby někdo využije k protestům proti režimu, jako se to stalo třeba v sousedním Bělorusku.

Hluboké přátelství diktátorů. Putin s Kimem si vyměnili pušky (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.