Polární vír zesiluje podezřele rychle. Meteorologové mají strach z kolapsu

Meteorologové upozorňují na nezvyklé chování polárního víru. Ten se v současnosti tvoří ve stratosféře nad severním pólem a očekává se, že s příchodem zimních měsíců bude rychle sílit. Jenže jakmile tlak zesílí, může způsobit kolaps víru. S varováním přišel odborný portál Weather Radar.

Vír totiž udržuje chladný vzduch v blízkosti pólu, kde působí v podstatě jako dveře lednice, které uvnitř zadržují chlad. Neobvyklé chování ale může vést k jeho kolapsu a chladnému arktickému vzduchu tak nebude nic bránit v tom, aby se přesunul více jižněji a způsobil tak krutou zimu, vysvětluje odborný portál Severe Weather.

Takové situace mohou vést k několika problémům – od narušení dopravy až po zdravotní rizika. Dlouhodobé vystavení extrémnímu chladu může způsobit omrzliny, podchlazení, a dokonce i smrt. Tyto extrémní podmínky navíc zatěžují energetické zdroje, protože lidé potřebují více topit. Problém mohou mít i sadaři.

[chooze:article;value:524774]

​Kolaps polárního víru vedl k intenzivnímu a dlouhodobému chladu už v minulosti. Silnou zimu pocítily například Spojené státy americké v roce 2014, kdy oproti průměru klesly teploty až o 30 až 40 stupňů Celsia. Rok 2014 ale nebyl jediným.

"Arktický vzduch se dostává nad starý kontinent i do mírných zeměpisných šířek a přináší k nám silné mrazy a často i sníh. Nestává se to však pokaždé po jeho oslabení nebo kolapsu, protože závisí i na mnoha dalších faktorech. Velký kolaps polárního víru přinesl leden 2021," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Kolaps polárního víru může způsobit i náhlé oteplování stratosféry. K tomu obvykle dochází při vyšší aktivitě El Niño, ke které právě v této době dochází. Tento meteorologický jev má být v zimních měsících na vrcholu svých sil.

Polární vír se už začal formovat. Zima bude intenzivní, varují meteorologové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.