Prymula o dalším lockdownu: Nařídit se dá leccos. Vysvětlil, v čem je problém

Někteří lidé mohou následky onemocnění covidem-19 trpět doživotně. "Dlouhý covid nemusí skončit nikdy, následky mohou být doživotní nebo velmi dlouhodobé. Například vrcholoví sportovci už nemají takovou svalovou sílu jako dřív, a museli proto sportu zanechat," říká epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Nemocnice v Šumperku začíná omezovat návštěvy pacientů s výjimkou těch dětských na dvacet minut. Zdůvodňuje to smíšenými respiračními onemocněními včetně covidu-19. Nemělo by podle vás být takové opatření zavedeno plošně i v dalších zdravotních zařízeních po celém Česku?

Těch nemocnic, které se k podobnému kroku odhodlaly, už je více. Vždy je to vyhlášení otázkou vedení konkrétních zdravotních zařízení. Ministerstvo se rozhodlo, že nepůjde do žádných plošných opatření s výjimkou očkování. Nařídit plošně by šlo samozřejmě leccos, ale v minulosti už byly problémy s různými soudy. Zrovna režim fungování nemocnic centrálně upravit jde, nicméně epidemiologická situace se na různých místech liší, a tak by to ani nedávalo smysl.

[chooze:article;value:524694]

Máte obavy z některých nových mutací covidu-19, které by třeba donutily ministerstvo zdravotnictví nějaká plošná opatření přijmout?

Těch mutací je samozřejmě velmi mnoho a vesměs se jedná o variace na omikron. A s ním jsme se už setkali a díky tomu očekáváme, že průběh nemoci by nemusel být moc dramatický. U varianty pirola se ukazuje, že by trochu větší problémy způsobit mohla, zatím se však nejedná o nic dramatického i díky tomu, že se pirola šíří mnohem méně a zatím byla zaznamenána jen v několika zemích. Tedy na rozdíl od předchozí varianty EQ-5, která už byla zjištěna minimálně v šedesáti zemích a nejspíš se bude šířit i dál.

Zdravotníci v Česku letos registrují výrazný nárůst počtu streptokokových infekcí, jako je spála či angína, což může být způsobeno oslabenou imunitou po pandemii koronaviru. A existuje i souvislost s vyšší odolností bakterií vůči antibiotikům. Jak dlouho se podle vás s následky pandemie covidu-19 budeme ještě potýkat?

V řadě případů, například u pneumokokových onemocnění, jsme se už na předcovidové hodnoty vrátili, podobné je to také u dalších virových onemocnění. Naprosto srovnat by se ta situace mohla do jednoho, dvou let. Nejde však jen o následky pandemie. Pokud ta klasická streptokoková onemocnění nebudeme léčit, tak se samozřejmě v populaci budou šířit více i nadále.

Může mít někdo po covidu-19 trvalé zdravotní následky?

Někteří lidé, kteří nemoc prodělali, mají velké riziko, že získají takzvaný dlouhý covid. A to je onemocnění, které nemusí skončit nikdy. Následky mohou být doživotní nebo velmi dlouhodobé. Může být poškozena řada různých orgánů. Patofyziologický mechanismus je takový, že vznikají například mikroembolizace. Ta poškodí tkáň formou takových malých infarktů, není vyživovaná a postupně ztrácí svou funkci. Například někteří vrcholoví sportovci už nemají takovou svalovou sílu jako dřív, a museli proto vrcholové kariéry zanechat.  

[chooze:article;value:524805]

Jak to vypadá nyní s očkováním proti covidu-19?

Podle mých informací by měly být dvě nové vakcíny schváleny ještě v říjnu. Jedna bude od společnosti Novavax a druhá od Moderny. U ní však nevím, jestli se k nám vůbec dostane. Česká republika má totiž objednáno asi 570 tisíc mRNA vakcín od společnosti Pfizer. Také přijde asi 200 tisíc dávek proteinové vakcíny.

Co si myslíte o kombinované vakcíně proti covidu a chřipce? Ta od společnosti Moderna prý vyvolává silné imunitní reakce, ale zatím není schválená. Kdy bychom se jí mohli dočkat u nás?

Nemyslím si, že něco podobného k nám v dohledné době přijde. Ale kombinované vakcíny se poměrně často využívají proti jiným nemocem a jsou i trendem od budoucna. Musí se však samozřejmě dbát na to, aby takové očkování nevyvolávalo nějaké nežádoucí reakce. Výhoda je v tom, že lidé nemusejí chodit pro vakcínu vícekrát. Rizikem však může být vyšší procento nějakých nežádoucích reakcí. Ty se mohou projevit například vyšší teplotou. U některých kombinovaných vakcín se také antigeny vzájemně utlumují.   

A je možné se nechat třeba u praktického lékaře naočkovat proti chřipce a covidu-19 dvěma různými vakcínami najednou?

To samozřejmě jde. Největším úskalím je, zda praktický lékař vůbec očkuje. Řada z nich naráží na malý zájem o vakcinaci proti covidu-19, a někteří z nich proto neočkují vůbec. Jednotlivé dávky si kvůli větším balením objednat nemohou a vakcíny nechtějí z důvodu nezájmu o ně vyhazovat po skončení expirace. Velká očkovací centra jsou zrušena. Pro řadu lidí tak není jednoduché zjistit, kde se mohou nechat naočkovat, a já tuto situaci za úplně šťastnou nepovažuji.

Na Kypru hynou kočky kvůli koronaviru. Vláda rozhodla o jejich očkování (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.