Krajské město si zoufá nad problémovou čtvrtí. Stát na nás kašle, stěžuje si

S hlukem, násilím i nepořádkem mají problémy na ústeckém sídlišti. Bojí se tam jezdit řidiči autobusů, takže každý spoj kontrolují strážníci, a tamní pizzerie už ze strachu ani nerozváží jídlo. Podle města je k řešení potřeba pomoc státu.

"Město opakovaně vyzývalo ke změnám umožňujícím řešení nepříznivé situace nejen na sídlišti Mojžíř. Odpovědný resort, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí, na návrhy změn nereagoval a z 15 opatření boje s chudobou neuvedl žádná do praxe," řekl TN.cz Vlach. "Město organizovalo také seminář v Poslanecké sněmovně ke zneužívání sociálních dávek, na který se nikdo z vedení resortu MPSV nedostavil," dodal.

[chooze:article;value:523578]

Bez zájmu státu podle něj v rámci celého Česka nebude možné bojovat s rostoucím počtem vyloučených lokalit, kvetoucím obchodem s chudobou a zneužíváním sociálních dávek.

Právě o zneužívání dávek mluvil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v létě. Pomoct by podle něj mělo sjednocení přídavku na dítě, doplatek, příspěvku na bydlení a na živobytí.

[chooze:article;value:522294]

"Na účinnou pomoc je potřeba hlavně součinnost těch obyvatel a samospráv," poznamenal mluvčí ministerstva Jakub Augusta. Resort má podle něj několik programů, které by měly pomáhat v boji s chudobou, čímž by se v lokalitách mohla zlepšit situace.

"I přes prakticky nepřetržitou přítomnost hlídek městské policie, která jenom od srpna řešila na osmdesát přestupků, a dohled kamerového systému není v silách města postihnout systémové chyby systému sociálního zabezpečení spočívající v absenci kontroly, nastavení hygienických norem na užívání bytů a omezení sociálních dávek v případě neposílání dětí do školy. Jako chybu vnímáme nárokové vyplácení dávek bez možnosti využití jejich příjemce pro veřejně prospěšné práce," prohlásil Vlach.

Čtvrť v Ústí děsí okolí. Bojí se tam jezdit řidiči autobusů i rozvozci jídla (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.