Izrael je ve válce, oznámila armáda. Hamás zahájil vojenskou operaci

V sobotu ráno vypálili Palestinci z Pásma Gazy na Izrael několik desítek ran. V okolí Gazy a regionu Tel Avivu znějí od té doby sirény varující před raketovými útoky. Exploze byly slyšet také u Jeruzaléma a v Aškelonu. Izraelská armáda vyzvala obyvatele, kteří žijí poblíž hranic Gazy, aby nevycházeli ven. 

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládlo Pásmo Gazy. V ranních hodinách mělo na Izrael vypálit pět tisíc raket. Velitel Hamásu Mohammad Díf vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že útok je odvetou za izraelské "znesvěcení" mešity al-Aksá v Jeruzalémě.

V reakci na útoky Izrael uvedl, že je země ve válečném stavu. Na sociální síti X dodal, že se bude bránit. Premiér Benjamin Netanjah svolal zasedání s představiteli bezpečnostních jednotek.

Raketový útok zranil 70letou ženu. Ta útok podle tamního deníku Ha'arec nepřežila. Palestinci vypálili raketu směrem k domu, kde žila. Zraněných je minimálně dalších 15 lidí. Jednoho měl zasáhnout šrapnel, další byl zraněn ve chvíli, kdy střela zasáhla auto, ve kterém jel.

[chooze:article;value:514570]

Teroristická skupina Palestinců měla podle deníku The Times of Izrael proniknout do města Sderot, kde se střetla s izraelskými silami. Útok si vyžádal oběti. Jejich počet zatím není známý. Není jasné ani to, kolik Palestinců se do země dostalo. 

Significant rocket launches from the Gaza Strip. pic.twitter.com/iJmvvGKqft

— Joe Truzman (@JoeTruzman) October 7, 2023

Na sociálních sítích se šíří videa ukazující odpalované rakety a jejich následky. Na záběrech jsou vidět auta v plamenech i stoupající dým. Podle videí se palestinští ozbrojenci dostali do města Sderot, kde čelí odporu tamních jednotek.

Podle jedné z tamních obyvatelek jsou teroristé i v ulicích vesnice Be'eri nedaleko Pásma Gazy. Žena se zabarikádovala v domě a neodvažuje se mluvit nahlas. "Slyším střelbu," popsala tamním médiím.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.