PŘEHLED: Polsko má problémy se šizenými potravinami. Týkají se i Česka

Polsko trápí velké problémy s kvalitou potravin. Podle zjištění tamní potravinářské inspekce se tam výrobci i prodejci potravin často uchylují k šizení výrobků. V roce 2022 byl každý čtvrtý testovaný vzorek chybně označený a u každého osmého neodpovídaly jeho fyzikálně-chemické parametry (např. konzistence), uvádí portál Fakt.

Zásadní problémy se přitom objevily u masa. V kategorii hovězí a vepřové maso a výrobky z nich byly nesrovnalosti zjištěny při 38,6 % kontrol. V mase se objevovaly zakázané látky (např. fosfáty) nebo suroviny neuvedené ve složení (ostatní masné výrobky, škrob atp.). Výrobci také uváděli špatné datum spotřeby nebo neuváděli alergeny, které jejich výrobek obsahoval.

U drůbežího masa inspektoři našli nesrovnalosti u 22,2 % kontrol. Velkým problémem byl zvýšený obsah vody v mase. Za ten často můžou hamižní obchodníci, kteří ve snaze zvýšit hmotnost masa (a tím i jeho cenu) do něj napíchávají vodný roztok.

[chooze:article;value:524568]

Celkem 77 % vzorků pak propadlo v kategorii asijská kuchyně. Například místo hovězího masa v pokrmu pět chutí hovězího bylo maso vepřové. V pokrmu těstoviny s hovězím pak bylo nahrazeno vepřovým a drůbežím. Náhrada hovězího masa levnějším vepřovým se objevovala často též u lahůdkářských výrobků. Kromě masa inspektoři objevili nesrovnalosti i u 37 % zkoumaného pečiva a 30 % ovocných šťáv.

Šizené jídlo se dostává i do Česka

Problém se však netýká jen našich severních sousedů. Obdobný počet problémových výrobků z Polska objevují i čeští inspektoři. "Z dosavadních kontrolních výsledků za letošní rok vyplývá, že poměr nevyhovujících vzorků u potravin původem z Polska činí cca 24 %," sdělil redakci TN.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Marek Bartík s tím, že loni to bylo 28 % a obdobné hodnoty zaznamenali i v letech předchozích.

Polské potraviny jsou tak pod evropským i českým průměrem. "U potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evropským předpisům 39,2 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 21,9 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 18 %," vyjmenoval Bartík údaje pro srovnání. Zdůraznil ale, že jde o cílené kontroly zaměřené na potenciálně problematické oblasti.

[chooze:article;value:524167]

"Veterinární inspektoři v celém loňském roce zjistili při svých kontrolách 14 případů zdravotně či jinak nevyhovujících potravin živočišného původu z Polska. V dosavadním průběhu letošního roku evidujeme zatím devět případů závad u polských potravin živočišného původu," dodává pak za Státní veterinární správu její mluvčí Petr Majer.

"Jednalo se zejména o šest případů salmonel v drůbežím mase. Dále se jednalo o zvýšený obsah vody na úkor bílkoviny v kuřecích řízcích svědčící o jejich pravděpodobném nástřiku vodou, nízký obsah masa v párcích a chybějící identifikační značku na sýru. Meziročně je tedy počet zjištění srovnatelný," doplnil Majer.

Kvůli špatné úrodě kukuřice může zdražit maso. Zemědělci situaci řeší:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.