Válek řeší nedostatek penicilinu, léky by si mohli výrobci sami nacenit

Jedním z největších problémů v lékárnách je nedostatek penicilinu. Do Česka ve čtvrtek dorazilo 50 tisíc dalších balení, oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci o dalších dodávkách. "Od srpna jsme takhle dovezli více než 200 tisíc balení penicilinových preparátů. Další dodávky nás čekají v dalších týdnech a měsících," sdělil. Podle předsedy Asociace velkodistributorů léčiv Jana Rohrbachera budou další dodávky penicilinu v lékárnách během pondělí, na jednu lékárnu tak nově vyjde zhruba dvacet balení. 

Situace ohledně penicilinu se řeší už několik měsíců. Lékaři ho často nahrazují méně účinnými antibiotiky, a to prodlužuje léčbu a zvyšuje riziko návratu infekce. Chybí ale i další léčiva, například Endiaron, který léčí průjem, nebo Noclaud, který užívají pacienti trpící ucpáváním tepen a bolestmi při chůzi.

[chooze:article;value:524813]

​Ministr zdravotnictví Válek ve čtvrtek navštíví také Všeobecnou fakultní nemocnici, kde má řešit situaci ohledně dětské psychiatrie. S řediteli nemocnic ale teď jedná také kvůli výpovědím lékařů z prosincových přesčasů. Těch stále přibývá a nemocnice si už připravují krizové scénáře. Dá se očekávat, že i toto téma bude předmětem jednání mezi ministrem a ředitelem nemocnice. 

Spotřeba léků stoupá. V Praze proto vznikl nejmodernější sklad s léčivy (10/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.