Britská univerzita otevírá nový obor. Nabízí studium kouzel a černé magie

Studium jako na kouzelné škole v Bradavicích z Harryho Pottera ještě nikdy nebylo tak blízko. Univerzita v Exeteru na jihu Anglie plánuje totiž od příštího roku do svých osnov zařadit program zaměřený na historii starodávných kouzel a čarodějnictví. Magisterské studium okultních věd bude kromě magie studenty učit o dracích, legendě o králi Artušovi nebo o dávných rituálech černé magie.

"Povědomí o magii je v současné době v kultuře velmi rozšířené díky knihám, jako je Harry Potter. Právě generace lidí, kteří ho četli, se nyní na univerzitu hlásí. Studium starých zaříkávadel jim umožní nahlédnout do historie společnosti, do víry a také do psychologie," vysvětluje historička Catherine Riderová. 

[chooze:article;value:463384]

​Knih o studentovi čar a kouzel Harrym Potterovi od spisovatelky J. K. Rowlingové se prodalo přes 500 milionů výtisků a dodnes ovlivňují generace mladých čtenářů. Právě na čtenáře příběhu o nejslavnějším kouzelníkovi univerzita cílí. Prostřednictvím originálního studijního programu chce mladé lidi učit zapomenutou historii.

"Je to skvělá příležitost pro mladé generace, aby se něco dozvěděly o svých předcích, o své kultuře, řemeslech a historii světa," tvrdí jasnovidkyně Susanna Kirbyová. 

Ke studiu mají už studenti připravené i učebnice. Nejde ale o osmidílnou knižní sérii o mladém kouzelníkovi. Šťastlivci, kteří se na studium dostanou, se ponoří přímo do lexikonu kouzel ze 16. století.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.