Revoluce v katolické církvi. Papež chce žehnat homosexuálním párům

Nečekaný hlas na podporu komunity LGBTQ zazněl v pondělí z nejvyšších míst ve Vatikánu. "Nemůžeme být soudci, kteří pořád jenom něco odmítají, zamítají a zavrhují," napsal papež František na dotaz skupiny kardinálů, kteří ho požádali, aby se vyjádřil k tomu, zda mohou katoličtí kněží požehnat párům stejného pohlaví. Celou jeho odpověď zveřejnil web Vatican News

Dotaz ohledně případných změn v církvi mu zaslalo pět kardinálů před několikatýdenním setkáním duchovních ve Vatikánu, kde by od středy měli diskutovat o budoucnosti katolíků. Přestože v úvodu dopisu, který cituje deník Avvenire, mluví papež o tom, že manželství je podle církve pouze mezi mužem a ženou, vzápětí říká, že "ve vztazích mezi všemi lidmi nesmíme ztrácet pastorální lásku, která musí procházet skrz všechny naše rozhodnutí a kroky". 

[chooze:article;value:501687]

​Někteří biskupové v Belgii nebo Německu stejnopohlavním párům žehnají už nyní, Vatikán ale proti tomuto kroku v roce 2021 vydal odmítavé stanovisko. V katolické církvi je požehnání formou modlitby a prosby, kterou pronáší duchovní se záměrem, aby Bůh vyjádřil přízeň s člověkem.

Homosexuálové by podle papežova vyjádření i v tomto případě "neměli být považováni za hříšníky". Z jeho dopisu vyplývá, že by církev měla každý případ určovat individuálně a do této kategorie patří i stejnopohlavní páry. "Když prosíme o požehnání, je to prosba k Bohu o pomoc a prosba o lepší život, který nám může pomoci žít lépe," píše papež. 

Česko v právech LGBT lidí pokulhává za Evropou. Sněmovna to může napravit (05/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.