Putin se s Čínou přepočítal. Peking mu dal jasně najevo, kde je jeho místo

Ruský státní podnik začal v pondělí omezovat dodávky energií. "Hovory s Čínou pokračují, ode dneška začínají částečná omezení," řekl v pondělí agentuře Reuters zástupce Inter RAO.

Peking narazil na problémy s nedostatkem elektřiny kvůli suchu a limitům na zvyšování těžby uhlí. Rusko mezitím zvyšuje ceny kvůli prudkému slábnutí rublu, což snižuje příjmy z exportu. Čína ale odmítla zvýšení cen o sedm procent, které má nastat v případě, že bude se bude 80 rublů prodávat za méně než dolar. Momentálně je jejich cena 81 centů.

Podle geopolitického analytika a experta na energetiku Thomase O'Donnella nebude Čína jednat v rukavičkách. "Čína už dříve velmi profitovala z toho, že zamáčkla Rusko, když mělo problémy s exportem ropy a plynu," upozornil pro časopis Newsweek. Jelikož šéf Kremlu po ruské invazi na Ukrajinu přichází o evropské klienty, musí se obracet na Peking. Ten díky tomu získává výhodnější ceny.

[chooze:article;value:523650]

"Ruská státní moc nemůže mít zisk, nebo ho bude mít velmi málo, v případě se sedmiprocentní exportní daní," varoval. "Musí tedy požadovat vyšší sazby od svého největšího zákazníka, tedy Číny, a dalších partnerů," dodal.

Číňané by se nyní podle něj pro příští generaci mohli rozhodnout k dovozu plynu prostřednictvím LNG terminálů. "Loni v zimě, když ještě byly covidové lockdowny, tak LNG dodávky přeprodávali. To velmi pomáhalo Evropě. Toto rozhodnutí by mohlo mohlo ovlivnit štěstí Evropy při zajišťování zemního plynu, který není z Ruska," doplnil.

BIS v Česku odhalila ruského agenta! Šířil propagandu, využil i známé osobnosti (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.