Proces získání dítěte do náhradní péče se má zrychlit. Pěstounů je ale málo

Rodina Hyrníkových má tři děti v pěstounské péči. "My s manželem máme dvě biologické děti. A jak nám trochu odrostly, tak jsme se rozhodli, že chceme větší rodinu. Takže to nás asi motivovalo – poskytnout domov ještě někomu dalšímu," řekla paní Marta Hyrníková.

Než ale děti dostali do péče, trvalo to víc než rok, desítky vyplněných formulářů a návštěv úředníků. "U Gabrielky jsme si dávali žádost v září a byli jsme schváleni, než jsme prošli celým tím kolečkem. Všechny papíry, hypotéky, bezdlužnost, beztrestnost, zdravotní stav," popsala. "Musíte doložit fotky rodiny i domácnosti. Tak to celé trvalo rok a půl," dodala.

Zdlouhavý a náročný systém kritizuje i nezávislé Sdružení pěstounských rodin. "Jsem přesvědčený, že v některých krajích je to opravdu mnohaletý proces a je to škoda. Pěstouni pak ztratí to prvotní nadšení," vysvětlil předseda sdružení Pavel Šmýd.

[chooze:article;value:510227]

​Vláda chce novelou zákona o sociálně-právní ochraně dětí celý proces urychlit a zjednodušit. Ve středu materiál schválila. "Budou moci procházet přípravou nejen ve svém kraji. Mohou se zapsat do přípravy, která bude vypsána napříč celým územím. Zjednodušíme správní řízení, budeme schopni tyto žadatele evidovat," vyjmenoval změny Jurečka.

Pěstounů je navíc stále málo. V současné době od státu například za první osvojené dítě dostávají příspěvek rovný minimální mzdě, tedy 17 300 korun. Příspěvek je vyšší v případě handicapovaného dítěte.

"My dnes máme situaci, kdy máme dostatek pěstounů pro opravdu malé děti. Nemáme dostatek pěstounů pro ty starší děti, sourozenecké skupiny a ty, co mají kombinované handicapy, a proto zvyšujeme právě formu částky finanční podpory," uvedl Jurečka.

Hnutí ANO plánuje v Poslanecké sněmovně k novele vytvořit pozměňovací návrhy. Zabývat by se jí měl i výbor pro sociální politiku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.