Historický moment. Americká Sněmovna odvolala předsedu. Neví se, co bude dál

"Bojoval jsem za to, čemu jsem věřil," řekl hned po svém odvolání už bývalý předseda Sněmovny Kevin McCarthy s úsměvem. Hlasování o odvolání šéfa jedné z nejvyšších institucí v americké politice vyvolala skupina jeho republikánských spolustraníků vedená poslancem Mattem Gaetzem, který je přívržencem bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Pro konec McCarthyho hlasovalo 216 poslanců, z nichž osm patřilo k republikánům, podotýká agentura Reuters

V americké politice jde o zcela historický okamžik, protože předseda Sněmovny reprezentantů z jejího čela nebyl odvolaný nikdy v historii.

Jádrem sporu byla dlouhá a bouřlivá diskuze o podobě státního rozpočtu a případném zavedení takzvaného shutdownu, tedy stavu, kdy je federální vláda v platební neschopnosti a jsou paralyzované americké federální úřady. Proti jeho kompromisnímu návrhu k odvrácení shutdownu se postupně postavila část Republikánů. 

[chooze:article;value:524647]

​Sněmovna reprezentantů nyní musí zvolit svého nového lídra, zatím ale nepadl žádný návrh na jeho náhradu. K co nejrychlejšímu obsazení pozice ve vedení a ukončení chaosu vyzval poslance také Bílý dům. "Naléhavé výzvy, kterým náš národ čelí, nemůžou zůstat v pozadí," reagovala mluvčí prezidenta Joea Bidena Karine Jean-Pierreová.

Protože úplně poprvé ve své historii funguje dolní komora Kogresu bez předsedy, není zcela jasné, jaké bez něj může mít pravomoci a o čem může rozhodovat, podotýká stanice NBC. Sám McCarthy řekl, že se znovu o funkci už rozhodně ucházet nebude. Volba dalšího předsedy by se měla uskutečnit příští středu. 

Současné situaci v americké politice se věnoval pořad TN Live Zpráva o stavu Unie (10/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.