Učitelům porostou platy. Vláda na ně dá čtyři miliardy navíc, oznámil Bek

Měl být osekaný, teď ale rozpočet školství počítá naopak s navýšením peněz.

"Během čtyř měsíců se podařilo vyjednat navýšení částky o 3,9 miliardy korun. Přesto i ve školství musíme hledat v rámci konsolidačního balíčku úspory," uvádí ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který v úterý ve svém úřadu uspořádal tiskovou konferenci.

​Učitelé mohou počítat s tím, že podle schválené novely zákona o pedagogických pracovnících bude jejich měsíční plat odpovídat 130 procentům průměrné hrubé měsíční mzdy za předminulý rok. Ředitelé dostanou na platy každého učitele zhruba dva a půl tisíce korun měsíčně navíc. A budou jedinou skupinou státních zaměstnanců, kterým porostou platy i v příštím roce.

[chooze:article;value:522336]

"V době ekonomické stagnace se musíme rozhodnout mezi růstem platů učitelů a dalším navyšováním celkového počtu úvazků ve školství, který v posledních pěti letech narostl o třicet tisíc," pokračoval Bek.

"Dosavadní systém financování regionálního školství vedl na některých školách k častému dělení tříd na menší skupiny. To sice znamenalo vyšší komfort pro učitele i žáky, avšak pro udržení tempa růstu platů učitelů je za současné ekonomické situace potřeba další navyšovaní personálních kapacit ve školství omezit," uzavřel ministr.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.