Přípravy na Českého slavíka vrcholí. Do finále jde i soška pro vítěze

Hodiny mravenčí práce už mají šperkaři za sebou. Teď jen zbývá složit všech pět komponentů dohromady, včetně slavíka složeného z 89 granátů. "Když je to Český slavík, tak by tam měly být české komponenty, proto jsme na výrobu použili český granát a český horský křišťál," prozradil pracovník společnosti Granát Milan Hejral. 

Pan Hejral se podílí na výrobě slavíků už 27 let a pořád bere tuhle práci jako za odměnu. "Já se k tomu snažím každý rok přistupovat zodpovědně, ideální je se té sošce věnovat stejně jako před 25 lety. Dávat tomu všechno, co je potřeba," svěřil se. Letošní slavíci jsou oproti těm loňským o centimetr vyšší a změnil se také styl písma.

"Možná ještě dnes (v úterý, pozn. red.) povezeme podstavce na vyrytí nápisů a poté se všechny podstavce znovu přeleští, vyblýskají a pokověj," objasnila zlatnice společnosti Granát Markéta Roubíčková. 

[chooze:article;value:522288]

​Soška pro čtyři hlavní kategorie (zpěvák, zpěvačka, kapela a hip hop a rap) váží 671 gramů. Cena je nevyčíslitelná a v minulosti se ukázalo, že sošky vydrží i trochu tvrdší zacházení. 

Například v roce 1998 spadla soška kapele Lunetic na zem hned třikrát. "Potěšilo mě, když to moderátor okomentoval tak, že je to asi dobře vyrobené, když to přežilo třikrát pád na zem," pochvaluje si Hejral. 

Současně s cenami pro vítěze dokončují v Granátu také odznaky pro oceněné muzikanty ve tvaru slavíka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.