Nová varianta covidu se šíří světem. Válek vyzval Čechy, aby se očkovali

Ve světě stoupá počet lidí, kteří se nakazili novou variantou viru SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19. Odnož kmenu omikron označovaná BA.2.86, zjednodušeně pirola, je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) významně odlišná od dalších variant, a to především v povrchových antigenech, které jsou zásadní pro rozpoznání viru imunitním systémem. Je proto otázkou, jak účinná proti ní budou některá očkování.

Pirolu vědci poprvé zachytili letos v srpnu. Její výskyt hlásí v Austrálii, Kanadě, Dánsku, Francii, Německu, Izraeli, Japonsku, Portugalsku, Jižní Africe, Jižní Koreji, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, USA a Velké Británii. Počty nově detekovaných případů varianty BA.2.86 ve světě ovšem v posledních dvou týdnech znatelně klesly.

V Británii byla podle deníku Daily Mirror pirola detekována ve většině tamních regionů. Příznaky jsou podobné jako u dalších respiračních chorob, tedy kýchání, bolest v krku, bolest hlavy, rýma a únava. Nezdá se ale, že by měla být více nebezpečná. Přesto není úplně neškodná. Z 48 pacientů v Anglii skončilo 10 v nemocnici.

[chooze:article;value:521846]

V Česku prý tento kmen zatím není. "Zachycení varianty pirola v Česku zatím kolegové z Národní referenční laboratoře nehlásí," řekla TN.cz mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Patří ovšem mezi takzvané aktuálně sledované varianty. 

Začátkem října mělo podle krajských hygienických stanic covid v Česku 847 lidí. Z toho 439 poprvé, 408 se pak nakazilo nejméně podruhé. Reprodukční číslo se pak pohybuje okolo čísla 1, stav je tedy setrvalý. K situaci ohledně respiračních chorob, tedy především chřipky a covidu, vystoupil v úterý odpoledne také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten občany Česka vyzval aby se očkovali.

 "Jsme teď v ideální době, kdy by se mělo začít očkovat. Počasí, které je, je to nejlepší," nechal se slyšet. "Ani chřipka ani covid nejsou černé neštovice, ale jsou to nemoci ,které zabíjí, které se šíří, a jsou to nemoci, proti jejichž vážnému průběhu se můžeme chránit očkováním," doplnil s tím, že obě očkování lze aplikovat během jednoho dne u praktického lékaře.

[chooze:article;value:524506]

Vakcína na covid-19 je zdarma pro všechny, ta na chřipku je pak plně hrazená pro lidi nad 65 let. Očkovat by se podle Válka měly hlavně ohrožené skupiny, tedy senioři a lidi s vážnými nemocemi. "Já se také nechám naočkovat," prohlásil. "Většinu hospitalizovaných osob s těžkým průběhem covid-19 jsou především senioři a lidé s více nemocemi," potvrdila Válkova slova šéfka SZÚ Barbora Macková.

Problémy po covidu má méně lidí, než se čekalo, ukázala studie (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.